Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Október 23. - a Műegyetem nyitva áll a megemlékezők előtt

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - A Műegyetem minden eddiginél gazdagabb programmal kívánja megünnepelni az 1956-os forradalom 50. évfordulóját, és bár valóban változtattak a megemlékezések eddigi gyakorlatán, de az egyetem kapui október 22-én és 23-án nyitva állnak az emlékezők előtt - közölte az intézmény rektora az MTI-vel csütörtökön, reagálva egy hetilap cikkére.

     A Demokrata csütörtöki száma ugyanis a "BME rektora megtagadta ,56-ot" címmel közölt írásában arról számolt be, hogy Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora (BME) egy kiállításra hivatkozva nem engedélyezte a hagyományos október 22-i műegyetemi ünnepség megtartását.
     Molnár Károly ugyanakkor az MTI-nek elküldött közleményében az egyetem vezetése nevében határozottan cáfolta a Demokratában megjelenteket és hangsúlyozta, hogy az egyetem kapuja október 22-én, 23-án is nyitva áll mindazok előtt, akik emlékezni szeretnének vagy virágot elhelyezni a Műegyetem aulájában, amely a forradalom egyik bölcsője volt.
     A rektor szerint a BME az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját minden eddiginél gazdagabb programmal kívánja megünnepelni, azonban változtattak az elmúlt években kialakult gyakorlaton, többek között azért, mert tavaly a műegyetemi megemlékezés politikai színezetet kapott.
     Tavaly október 22-én füttyel és nemtetszést kifejező tapssal zavarták meg Bozóki András, akkori kulturális miniszter beszédét a Műegyetem 1956-os ünnepi megemlékezésén. A rektor akkor nyilatkozatot adott ki, amelyben elhatárolódott az ünnep méltóságát viselkedésükkel megzavaróktól.
     Molnár Károly mostani közleményében rámutat: "Az egyetem politikai jellegű rendezvényeknek, megemlékezéseknek sem eddig, sem a jövőben nem kíván helyet adni".
     A rektor szerint a 2006-os program kialakításakor figyelembe vették azt is, hogy az állami ünnepségek részeként október 23-án a Műegyetem rakparton felavatnak egy emlékművet, amelynek létrehozását több 56-os szervezet kezdeményezte.
     Az idei ünnepi program tehát másképpen alakul, mint az elmúlt években: az egyetem szenátusa október 23-án 12.00 órakor ünnepi nyilvános ülésen az aulában In memoriam BME 56 címmel kiállítást nyit meg, amelyen korabeli dokumentumok, eddig nem publikált fényképek segítségével mutatják be a Műegyetem hallgatóinak és oktatóinak szerepét az 56-os forradalomban. A kiállítás lehetőséget ad arra is, hogy a Műegyetem 1956/57-es tanévre beiratkozott hallgatói, akik az események részesei voltak, hangszalagra mondják emlékeiket, s megkeressék nevüket a tablókon - áll a rektor közleményében.
     A kiállítást követően az egyetemkertben felavatják, azt a térplasztikát, amely az 1956. október 23-i néma felvonulásnak állít emléket. Emellett egy kismonográfia is megjelenik az egyetem 1956/57-es forradalmi tanévének történetéről, a megemlékezések sorát pedig a Műegyetemi zenekar nyilvános koncertje zárja az aulában november 5-én.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának