Hírek (2006)
Október 20., péntek


Sólyom László objektív képet szeretne 1956-ról

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - A köztársasági elnök azt várja a történészektől, hogy objektív és elfogulatlan képet alkossanak az 1956-os forradalom történetéről. Sólyom László a Magyar Tudományos Akadémián, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi tudományos ülésen beszélt pénteken.

     "Végre objektív és elfogulatlan beszámolók szülessenek a forradalomról" - fogalmazott az államfő, hozzátéve: a történettudományi osztálynak különös felelőssége van ezen az évfordulón. Utalt arra, hogy az 1956 utáni 30 évben nem születhettek hiteles művek a forradalomról, ezért annak történetét csak mítoszokból és szájhagyományból lehetett megismerni. Arról beszélt, hogy az 1956 utáni politika megszabta, mi kerülhet napvilágra, és az is csak torzítva, "a hazug rendszer hazugságait visszhangozva".
     A köztársasági elnök rámutatott: az elmúlt fél évszázad tapasztalata az, hogy az emlékezet 1956 kérdésében "különösképpen szelektív".
     Sólyom László kitért arra, hogy őt magát az a kérdés foglalkoztatja, hogy 1956 szakszerű, pontos, objektív és mély tudományos feldolgozása "segít-e minket abban, hogy jobban megértsük" a forradalmat? Vajon el lehet-e szigetelni 1956-ot az előzményektől, vagy annak hatástörténetétől, vagy éppen saját életünk történetétől - vetette fel.
     "A kortárs történészeket mennyire befolyásolja saját életük története, az a pozíció, ahonnan megírják 56 történetét", lehetséges-e annyira elvonatkoztatni saját életüktől, hogy 1956-ról írva ne saját életükkel, viszonyulásaikkal vessenek számot? - fordult a történettudomány szakembereihez a köztársasági elnök.
     Az államfő annak a véleményének adott hangot, hogy 1956 örökségéhez nem csak az azt követő három évtized, hanem az 1989 utáni évek története is hozzátartozik "amely szintén szelektíven nyúlt hozzá 56-hoz".
     Az államfő 1956 aktuálpolitikai vonatkozására utalva úgy vélte, hogy ma nem az a fő probléma, hogy külön ünnepelik 1956-ot, inkább az: mit ünnepelnek külön.
     "Az, hogy ma is az a fő probléma, hogy külön-külön ünnepelnek a politikai pártok vagy különféle csoportok, volt 56-osok (...) abban nem is az a fő kérdés, hogy miért ünnepelnek külön, hanem az, amit ünnepelnek. Mi az a külön-külön 56-ja mindenkinek, amiről úgy gondolja, hogy az az igazi 56" - fogalmazott a köztársasági elnök. Lehetséges-e szintézis? - fordult ismét az akadémikusok felé Sólyom László.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának