Hírek (2006)
Október 20., péntek


Vizi E. Szilveszter: 1956-ot elbuktuk, de a szabadság győzött

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Magyarország az 1956-os forradalmat elbukta ugyan, de a szabadság mégis győzött, amikor 1990-ben olyan kormány alakult, amely megvalósította a forradalom álmait - mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a forradalom 50. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi tudományos ülés pénteki megnyitóján.

     Győzött a magyar nép szabadságszeretete, és jó néhány évtizeddel később bekövetkezett az, amiért akkor a szegedi, pécsi, debreceni, budapesti diákok küzdöttek és harcoltak - mondta Vizi E. Szilveszter az Akadémián.
     Antall József miniszterelnök vezetésével olyan kormány alakult 1990-ben, amely megvalósította 1956 álmait. A szovjet hadsereg elhagyta Magyarországot, az ország a szabad világ része lett, majd beléptünk a NATO-ba és az Európai Unióba - sorolta a 16 évvel ezelőtt elindult változásokat az Akadémia elnöke.
     Kitért arra, hogy az MTA programsorozatot szentel az 1956-os forradalom emlékének, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy "a magyar tudomány legjobbjai mindig is nagyon sokat tettek ezért az országért, ezért a nemzetért". Ezzel utalt arra, hogy a nap folyamán leplezik le Tóth Zoltán akadémikus szobrát, aki a szabadságharc idején "vértanúhalált szenvedett".
     "A magyar forradalom tanulsága, hogy a szabadságot lehet halogatni, de végső eljövetelét nem lehet megakadályozni" - idézte George W. Bush amerikai elnöknek a napokban, az 1956-os magyar forradalomról közzétett gondolatát az Akadémia elnöke.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának