Hírek (2006)
Október 20., péntek


Az ötvenes éveket és a forradalmat egyszerre idézi fel egy zalai kiállítás

     Zalaegerszeg, 2006. október 20., péntek (MTI) - Mindenki szem a láncban - Így éltünk az ötvenes években címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás nyílt pénteken Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

     Közel félezer tárgy és dokumentum kalauzolja el a látogatót az ,50-es évek Zala megyéjébe azon a zalaegerszegi kiállításon, amely a mindennapi életet és a társadalmi légkört felidéző rekvizítumok segítségével mutatja be az ötvenes éveket és az 1956-os forradalom és szabadságharc zalai eseményeit.
     A gondosan felépített tárlat "dramaturgiája" egy diktatúra felszíni és felszín alatti világát egyaránt a látogatók elé tárja.
     A megnyitón beszédet mondó történész-múzeológus, Farkas Gyöngyi szerint ezzel a megoldással rá lehet világítani arra, hogy a "propaganda által festett világ és a társadalmi valóság között milyen óriási ellentmondások húzódtak meg".
     Ennek megfelelően a kiállítás csupa ellentmondást vonultat fel. Egyfelől kiállítottak munkaversenyre buzdító, Rákosit és Sztálint dicsőítő feliratokat és plakátokat, bemutatják, hogyan nézett ki a "személyi kultusz" korához illően dekorált tanterem vagy a falusi párttitkári íróasztal a beszolgáltatási naplóval.
     De mindezeknek a rekvizítumoknak az ellenpontjaként másfelől megjelenik a kiállításon a városok, falvak, az olajvidék forradalmi zászlókkal felvonuló népének képsora és a néhány nap alatt emelt - akkor az országban egyetlen - keszthelyi szabadságszobor fotója is.
     A forradalom és szabadságharc emlékének szentelt zalaegerszegi kiállítás november 5-ig tekinthető meg a Göcseji Múzeumban.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának