Hírek (2006)
Október 20., péntek


Film - Szabadság, szerelem: vörös szőnyeges díszelőadás (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Vörös szőnyegen vonultak be a Szabadság, szerelem Corvin Budapest Filmpalotában tartott pénteki díszbemutatójára a szereplők és az alkotók.

     A magyar-angol koprodukcióban készült film a szereplők egy részének még most is tartogatott meglepetést. Dobó Kata, aki a történet női hősét, a harcos műegyetemista Falk Vikit alakítja, az MTI-nek elmondta: először látom a filmet, nem tudom, mire számítsak. Szerencsére a visszajelzések jók voltak, de azért nagyon izgulok.
     Marton Róbert, az egyik vízilabda-játékost megformáló színész elárulta, a forgatás kezdete előtt meg kellett tanulnia a gyorsúszást. "Két és fél hónap alatt, heti négy alkalommal közösen készültünk, én minden reggel egyedül is úsztam. A filmnek köszönhetően annyira megszerettem a vizet, hogy azóta is rendszeresen tempózom" -mesélte.
     Andrew G. Vajna, a film producere állítása szerint kevésbé izgult, amikor 12 évesen, egyedül vándorolt ki az Egyesült Államokban élő szüleihez, mint a premier előtt. Hozzátette: izgatottan várja a visszajelzéseket. "Érdekes, érzelmekre ható filmet szerettem volna készíteni, hogy mindenki emlékezzen arra a büszke pillanatra, ami 56 volt. Remélem, hogy sikerült."
     Goda Krisztina, a film rendezője számára nagy erőfeszítést és kihívást jelentett a munka. Elmondta: előző, Csak Szex és más semmi című filmjéhez képest a forgatás teljesen más léptékű volt. "Rengeteg nagy statisztás nehéz helyszínes jelenetet vettünk fel, és a forgatási napok száma is sokkal több volt" - tette hozzá.
     A bemutatóra ellátogatott a legendás magyar vízilabda-válogatott négy tagja is: Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Markovics Kálmán és Hevesi István egy dedikált fotóval kedveskedett Vajnának.
     A mintegy hétszáz statisztát felvonultató, 23 helyszínen játszódó alkotás valamivel több mint két hónapig tartó forgatása május elején fejeződött be. A történet a magyar forradalomnak kíván különleges emléket állítani.
     A főszerepet, a vízilabda-válogatott játékosát Fenyő Iván, a műegyetemista forradalmár szerelmét Dobó Kata, barátjukat Csányi Sándor alakítja. A történet ,56 októberében és novemberében játszódik párhuzamosan Budapesten és a melbourne-i olimpián
     Az 1956-os világjátékok elődöntőjében, december 6-án a magyar vízilabda-válogatott a szovjet csapattal játszott, a magyarok 4:0-s győzelmet arattak. Az indulatokban bővelkedő meccs végén Zádor Ervin súlyosnak látszó sérülést szerzett: az egyik szovjet játékos ütésétől a homlokáról eleredő vér vörösre festette a medencét. A mérkőzés híre és az arról készült fotók bejárták a világsajtót. Andy Vajna 1956-ban, 12 évesen vándorolt ki az Egyesült Államokba, éppen a melbourne-i magyar-szovjet meccs napján, december 6-án hagyta el az országot.
     A premiert magyar politikusok is megtisztelték jelenlétükkel: többek között Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője, Göncz Kinga magyar külügyminiszter, de ott volt Rogán Antal az V. kerület polgármestere és Deutsch-Für Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője is.
     A film a forradalom ötvenedik évfordulóján, hétfőn kerül a magyar mozikba.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának