Hírek (2006)
Október 21., szombat


1956-emlékév - Hangverseny a hősök emlékére

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - A nyíregyházi Magyar Örökség-díjas Pro Musica Leánykar adott hangversenyt az 56-os hősök emlékére a budapesti Szent Teréz templomban szombat délben.

     A templom már 11 óra előtt zsúfolásig megtelt. A leánykar tiszta, erős, csengő hangja betöltötte a hatalmas belmagasságú, kiváló akusztikájú teret. A programban először Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőnek az 56-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére írt négy kórusműve hangzott fel, amelyeket Nagy László verseire írt.
     A krizantémokkal gyönyörűen feldíszített templomban nagy tapsot aratott a kórus. A fiatal lányok egyforma, stilizált magyaros ruhában, koreografált mozgással és nagy szakmai tudással adták elő az évfordulóra született műveket. Az ősbemutatón a zeneszerző, Kocsár Miklós is megjelent.
     A koncert első része után Jókai Anna Kossuth-díjas írónő lépett a mikrofonhoz. Összehasonlította az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot az 56-ossal. Mint mondta, "vérfagylalóak a hasonlóságok". Az elnyomók először úgy tesznek, mintha egyet értenének a forradalmi eszmékkel, majd következik a kegyetlen megtorlás.
     Az írónő ezután részleteket olvasott fel Krónikás ének 1956-2006 című, "három szólamra" írt művéből, amely már főként aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozik.
     A leánykórus - amelyet Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényelt - ezután ismét Kocsár Miklós-darabot adott elő, amelyet a zeneszerző Jókai Anna Ima Magyarországért című művére írt. Végül Randall Thompson Alleluia és Franz Biebl Ave Maria című művei csendültek fel. Közreműködött Ókovács Szilveszter operaénekes, akit Tomasovszki Pál orgonán kísért.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának