Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Lengyel tollal a magyar Októberről - versantológia

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - Lengyel tollal a magyar Októberről címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc ihlette lengyel irodalmi alkotásokat jelentetett meg a Ráció Kiadó a Magyar Írószövetség és a Lengyel Intézet támogatásával; a versantológiát ma délután háromkor mutatja be Vasy Géza irodalomtörténész az Uránia Filmszínházban.

     Az összegyűjtött verseket D. Molnár István rendezte kötetbe. Boguslav Bakula, a könyv utószavában azt írja, hogy az antológia a két, a polgárháborútól, illetve a szovjet megszállástól fenyegetett nemzet, a lengyel és a magyar nép közös drámájáról, "a szabadságról szól, olyan dologról, amelyet manapság mintha lekicsinyelnénk, amelyet az Európa e részén gyorsan végbement politikai változásokhoz viszonyítva az értelmiségiek túlságosan nosztalgikusnak tartanak".
     Mint fogalmaz, "ebben az értelemben bizonyára megkésett az antológia, de késése tudatosítja velünk: talán kissé elsiettük, amikor hagytuk magunknak bebeszélni, hogy teljesen szabadok vagyunk", mert az igazi szabadság az együttérzésen, az őszinte és félelem nélküli segítségen alapszik.
     E nézőpontból a lengyelek 1956 októberében talán szabadabbak voltak, mint 1996-ban vagy akár ma, mert akkor ki tudták mutatni ellenállásukat a pusztuló szabadsággal szemben - fűzi hozzá.
     A poznani egyetem professzora úgy látja, hogy a versantológia időszerű napjainkban, ha azokra a világ különböző helyein a függetlenségért vívott küzdelmekre gondolunk, "amelyekre irodalmunk nem válaszolt".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának