Hírek (2006)
Október 24., kedd


Történelem - "Csizma-emlékmű" Budapesten

     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - A Budapest határában formálódó Memento Park részeként újabb műtárgyat állítottak fel, ezúttal az 1956-os események 50. évfordulóján: a "Czizma-emlékművet".

     Az emlékmű felavatását hétfőn 21.37-re időzítették, arra az időre, amikor ötven évvel ezelőtt feldühödött emberek hathatós beavatkozása következtében ledőlt a Városliget előtti Sztálin-szobor, Mikus Sándor alkotása, s csak a szoboralak csizmája maradt a helyén.
     A főváros határában 1993-ban megnyitott Szoborpark bejáratával szemben, a pontos tömegarányokat követve megépített Sztálin-tribün, mint "építészeti memento" egyetlen "éke" a generalisszimusz megmaradt csizmája.
     A Sztálin-tribün a Tanú tér építészeti műtárgy-együttesének, kortörténeti-kulturális központjának egyik darabja.
     A Memento Park - Eleöd Pál konceptuális alkotása - két részből áll majd: a szocialista korszak néhány jellemző szobrát kiállító Szoborparkból és a Tanú tér épületegyütteséből: a Sztálin-tribünből, kétoldalt két, barakkokra emlékeztető faházból (valójában művészeti központból, tematikus kiállítások, konferenciák, filmklubok, színpadi előadások, koncertek helyszínéből).
     A trapéz alakú Tanú tér negyedik oldalát a Szoborpark jelenlegi bejárata zárja le, Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című, kapura vésett kultikus versével.
     A Tanú tér épületeivel, díszburkolatával, fényeivel a Szoborpark szerves folytatása, "a gondolatmenet befejezése" - vallják az ötletgazdák.
     A közlekedési csomópontot is felölelő beruházás a tervek szerint 2009-re készül el teljesen.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának