Hírek (2006)
Október 24., kedd


Kiállítás - Múzeumvonat 56-ról (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - Útjára indult a Múzeumvonat: ,56. Gördülő Történelem emlékkiállítás a Nyugati pályaudvar 10-es vágányáról kedden - az eseményen köszöntőt mondott Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere.

     Elmondta: az utazó tárlat sokak számára ad lehetőséget, hogy ne csupán ünnepként, hanem történelemként is átéljék 1956 magyar csodáját, amely a nemzeti összefogás, hősiesség jelképe: nemzeti becsületre, és önbecsülésre tanít.
     A miniszter hangsúlyozta, hogy bár az elmúlt egy-két nap eseményei után nehéz az ünneplésről szólni, most kell útnak indítani a mozgó múzeumot, hogy minél többen lássák a történelmet, a múltat és az igazat. Hozzátette: a Budapestre és a nagyvárosokra koncentrálódó forradalomban ugyan nem működött együtt a honvédség és a vasút, de ezt ötven év után pótolják: békés szándékkal, az egykori küzdelmek bemutatásával.
     A miniszter kiemelte azt is, hogy az oktatás területén vannak még feladatok, és hiányosságok ,56 tanításával kapcsolatban.      
     Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója szakmai ismertetőjében elmondta, hogy a 24 méter hosszú, poggyászkocsiból, multimédiás vetítésre alkalmas komfort kocsiból álló szerelvény tíz napig, húsz nagyvárosban mutatja be ,56 történelmét az iskolásoknak és az érdeklődőknek.
     Hozzátette: az elmúlt napok eseményei miatt a nyolc, korabeli haditechnikából álló szerelvényt nem csatolják a kocsikhoz.
     A tárlat egyik része a vagon mintegy hetven négyzetméterén kialakított bemutatóterem, amely fotók, dokumentumok és különféle tárgyak segítségével az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit mutatja be. Az események előzményeiről szóló részben az ötvenes évek hangulatát idéző propagandafotókat, plakátokat, vitrinben elhelyezett ávós egyenruhát láthat a látogató. Mindezt interaktív térkép egészíti ki, amely felvázolja a magyar és szovjet katonai alakulatok magyarországi tartózkodási helyét, s harckocsi-lánctalpak, tüzérségi és ágyúlőszerek mellett bemutatja a forradalmárt, és a szovjet katonát.
     A kiállítás utolsó része a forradalom utóéletéről szól: a megtorlást, annak következményeit és a rendszerváltás utáni megítélést taglalja.
     Heinczinger István, a MÁV általános vezérigazgató-helyettese a MÁV forradalomban vállalt kettős szerepét ismertette.
     Elmondta: a kiállítással a fiataloknak kívánnak képet adni ,56-ról, hogy megismerjék az akkori történéseket. A vonat eszköz arra, hogy a szabadságért tenni kell, persze az adott alkotmányos, törvényes keretek között.
     A bemutatón részt vett Székely Tamás, a MÁV nyugdíjas mérnök főtanácsosa, aki 1956-ban is ott dolgozott, s aki ezúttal a társaság dolgozóinak forradalmi tevékenységére emlékezett, valamint ismertette, hogyan állították a vasúti hírközlést a forradalmi események szolgálatába. Hozzátette: a vasút olyan eszközökkel rendelkezett, amellyel fontos üzenetetek tudott célba juttatni, s ezzel szolgálta a forradalmat.
     Az utazó emlékkiállítás kedden már Salgótarjánba ér, ahol fél napot áll a város pályaudvarán, majd Egerbe indul tovább.          (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának