Hírek (2006)
Október 26., csütörtök


Sólyom Mosonmagyaróváron - 1956 nem tűri a hazugságot

     Mosonmagyaróvár, 2006. október 26., csütörtök (MTI) - 1956-hoz csak a tiszta beszéd, az egyértelmű állásfoglalás illik - mondta Sólyom László az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak kegyeleti megemlékezésén csütörtökön, a Gyász téren.

     A köztársasági elnök rámutatott: 1956 nem tűri a hazugságot. Tarozunk a forradalom halottainak azzal, hogy az 1956-os forradalommal kapcsolatban nem engedünk semmit összemosni. Vagy a forradalom oldalán állt valaki, vagy pedig azokkal tartott, akik leverték a forradalmat - hangoztatta.
     "Nem lehet egyszerre Kádár örökösének és 1956 örökösének lenni. Aki ezt megpróbálja, nem ünnepelhet tiszta lelkiismerettel. Válogatni kényszerül, de a múlt ezt nem tűri el" - hangsúlyozta.
     A szónok rámutatott: 1956 vagy forradalom, vagy ellenforradalom, a Kádár-rendszerben 33 évig ez volt a kérdés és most is ez. Ám egyértelmű a válasz.
     A köztársasági elnök a Gyász téren emlékezők sokasága előtt idézte fel az egykori történéseket. Hangsúlyozta: az egész ország felkelt, az egész ország egységesen vitte végbe a forradalmat. Ezt is elhallgatták azok, akik ellenforradalomról beszéltek.
     "A magára talált (...) közösségre - akiket eltöltött a szabadság öröme - a kommunista hatalom sortüzet zúdított. Lőttek, lőttek minden ok nélkül, gondolkodás nélkül gyilkoltak" - emlékeztetett. Majd kijelentette: amit csináltak, az jogilag igazolhatatlan, hiszen nem volt "védelmi helyzet, nem volt semmi fenyegetettség". Nyomatékosította: az 1956-ban történteknek semmiféle morális igazolása nincs.
     Kijelentette: aki azt mondja, hogy a törvényes rendet védték, az arcul csapja a forradalmat és a nemzetet.
     Az államfő emlékeztetett arra is, hogy a hozzátartozóknak nem engedték a gyászt, nem engedték eltemetni a kivégzetteket. Súlyos fenyegetéssel kényszerítették hallgatásra azokat, akik "a kommunizmus halálosztó arcával" találkoztak.
     "A Kádár-rendszer ezen alapult, a forradalom vérbe fojtásán és semmiféle későbbi engedmény nem moshatta le a rátapadt vért" mondta Sólyom László. Az államfő rámutatott: 1956-nak vannak szent helyei, ilyen a mosonmagyaróvári Gyász tár is. Ezért támogatásra méltó az a kezdeményezés, hogy az egykori laktanya épületében kulturális emlékhelyet hoznak létre a sortűz áldozatainak tiszteletére és emlékük ébren tartására.
     A beszédet emlékműsor követte, majd a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták a mártírok emlékművét és gyertyát gyújtottak tiszteletükre.
     1956. október 26-án Mosonmagyaróváron tüntetés zajlott le: kivonultak az üzemek dolgozói, az akadémia hallgatói, a középiskolás diákok. A tömeg a határőr laktanyához ment, amelynek épületéről a vörös csillagot akarták leszedni. Egy eldördülő lövés után egy percig váltakozó intenzitással tüzeltek a laktanyából a katonák és kézigránátok is robbantak a sebesülten fekvő és menekülő emberek között. Anyakönyvi adatok szerint 55-en haltak meg és 83-an megsebesültek.
     Mosonmagyaróvár önkormányzata 1990-ben meghozott első határozatában október 26-át városi gyásznappá nyilvánította.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának