Hírek (2006)
Október 30., hétfő


Mecseki láthatatlanok - pécsi tárlat 1956. forradalmi emlékeiből

     Pécs, 2006. október 30., hétfő (MTI) - Az 1956-os forradalom pécsi és mecseki eseményeihez köthető csaknem ötszáz tárgyi emlékből, egyenruhából, felszerelésből, fegyverből, korabeli írásos dokumentumból nyílt kiállítás a baranyai megyeszékhelyen hétfőn.

     A Mecseki láthatatlanok című kiállításon túlélők, magángyűjtők felajánlásai, valamint a térségben végzett ásatások, kutatómunkák eredményei alapján láthatóak a Pécsi Forradalmi Katonatanács elnökének, Csikor Kálmán alezredesnek az egyenruhái, korabeli lovas, úgynevezett Rákosi-huszár díszöltözetek, s egyebek mellett különböző katonai rangjelzések is.
     A pécsi Várostörténeti Múzeumban az érdeklődők megtekinthetik a katonaság és a felkelők által 1956-ban használt pisztolyokat, puskákat és géppisztolyokat, továbbá egy Rákosi-címeres és egy lyukas zászlót is.
     Dávid Ferenc, a Hadtörténeti Intézet harctérkutatója az MTI-nek elmondta: más városokkal ellentétben a forradalmárok Pécsett nem vívtak utcai harcokat a szovjet csapatokkal 1956-ban.
     A szabadságharcosok csapatának mintegy kétezerre becsült tagjai az ellenséges erők bevonulásának hírére, november 4-én a mecseki erdőkben gyülekeztek, ahol úgy döntöttek, partizánakciókkal gyengítik a szovjet haderőt. Ők voltak a mecseki láthatatlanok.
     A szovjetek azonban rájuk találtak, megtámadták őket, s háromszáz ember kivételével szétszéledtek. Akik megmaradtak, a közeli Vágotpusztára, majd Kisújbányára menekültek, ahol a lakosság segítségével tudták fenntartani magukat.
     Küzdelmüket azt követően adták fel, hogy november 16-án fegyver- és lőszerszerzés céljából sikertelen támadást intéztek a pécsváradi rendőrőrs ellen. A társaság megmaradt tagjai elrejtették fegyvereiket, egy részük hazatért, 58-an pedig Jugoszlávia felé elhagyták Magyarországot.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának