Hírek (2006)
November 4., szombat


Nemzetközi képző- és iparművészeti kiállítás nyílt Kecskeméten 1956 évfordulójának tiszteletére

     Kecskemét, 2006. november 4., szombat (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Nemzetközi képző- és iparművészeti kiállítás nyílt szombaton Kecskeméten a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

     Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy november 4-e olyan gyásznap a magyar történelemben, mint 1849. október 6-a. Ezek a gyászapok a forradalmakat követő véres bosszúra emlékeztetnek minden magyar hazafit.
     Bányai Gábor kiemelte, hogy a stúdiót a kelet-európai művészek szabadságvágya hozta létre, a kiállításon látható alkotások is a szabadság tisztaságát, illetve az elnyomók ördögi megjelenését ábrázolják.
     A szeptember óta tartó szimpóziumra 21 művész fogadta el a meghívást. A magyarok mellett lett, észt, holland, izlandi, walesi és egyesült államokbeli művészek is érkeztek Kecskemétre. A szimpóziumon született képző- és iparművészti alkotások közül 51 látható a kerámia stúdió galériájában.
     A meghívott művészek egyaránt képviselik az idősebb és a fiatalabb generációt, az idősebb művészek közül többnek személyes élménye fűződik a forradalomhoz.
     Steve Mattinson azt írta kiállított művei mellé: "ezek az alkotások egy elnyomó és ellentmondást nem tűrő rezsim uralma alá vetett nép szenvedéseit és megpróbáltatásait tükrözik".
     A kiállítás december 17-ig tekinthető meg.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának