Hírek (1956)
November 30., péntek

Vidéken is kézbesítik a nyugdíjakat – Megindult a légiposta-forgalom

A fővárosban 125 postahivatal nyitott ki. Folyik a (…) csomagok széthordása. (…)
…a közönséges leveleket az ország minden részében kézbesítik. (…)
Az elmúlt napokban (…) megkezdték a vidéki nyugdíjak kézbesítését (…) megindult a légipostai levélforgalom is.
A Közlekedés és Postaügyi Minisztérium autóközlekedési főigazgatósága felhívja az irányítása alatt működő (…) vállalatok dolgozóit (…), hogy (…) december 3-án, hétfőn munkahelyükön jelentkezzenek. Azokat, akik (…) nem jelentkeznek és távolmaradásukat elfogadható módon igazolni nem tudják, állásukról lemondottaknak tekintik.Csongrád megye 151 termelőszövetkezete közül (…) 41 oszlott fel. A feloszlott szövetkezetekbe a megyei tanács (…) szakembereket küld, hogy igazságosan (…) történjék a (…) javak szétosztása.A Belkereskedelmi Minisztérium illetékes szervei közlik, hogy (…) a Tanimpextől (…) 150 000 pár (…) cipőt kapnak (…) a Modex (…) 15 000 tréningruhát ad át belföldi értékesítésre.Az Egyesült Izzóban (…) ismét megkezdték a korábban benyújtott újítások díjazását.

Ezernél több menekültet telepített haza a Vöröskereszt Győr-Sopron megyei szervezete

Ezernél több hazatért magyart lát el (…) a Győrött működő hazatelepítési központ, s 48 órán belül útnak indítja őket otthonuk felé. Az utóbbi napokban (…) sokan már útközben megváltoztatják szándékukat és jelentkeznek (…), hogy segítséget kérjenek hazatérésükhöz. Naponta mintegy húsz-huszonötre tehető azoknak a száma, akik a határon túlról (…) érkeznek vissza hazájukba.


Megtekinthető az elmúlt hetekben elhunytak névsora

A Fővárosi Temetkezési Vállalattól nyert értesülés szerint, azoknak (…) a névsora, akik az október 23-án kezdődött események következtében haltak meg, (…) az áldozatok hozzátartozóinak rendelkezésére áll. Azoknál a holttesteknél, amelyeknek személyazonosságát megállapítani nem lehetett, a fellelhető ismertetőjeleket feljegyezték…
E. W. Meyer, a Nemzetközi Vöröskereszt magyarországi segélyakciója budapesti irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy (…) valamennyi szállítmányt a Magyar Vöröskereszt által készített (…), gondosan ellenőrzött terv alapján osztják szét, s a szétosztás végrehajtását a Nemzetközi Iroda lelkiismeretesen ellenőrzi.

Kádár János miniszterelnök Tatabányán

Kádár János Tatabányán (…) beszélt arról, hogy (…) a termelés irányítása a gazdasági szervek feladata és a munkásságé, amely a munkástanácsok útján maga is részt vesz a termelés vezetésében. (…) Kádár János elmondta még: (…) a kormánynak az a terve, hogy a rendőrséget munkásokkal erősíti meg és az üzemekben munkásőrséget állít fel...

Hammarskjöld felhívása a magyar menekültek megsegítésére (Londoni Rádió!) (Bizalmas!)

Az ENSZ a magyarországi menekültek számára eddig 6,5 millió dollárt kért. A mostani felhívásban újabb tízmillió dollár adományozását kéri. (Bizalmas!)Kelet-Berlinben csütörtökön „államellenes elemek” csoportját tartóztatták le azzal a váddal, hogy kapcsolatot tartottak fenn „a magyarországi reakciós Petőfi Kör” tagjaival. (MTI) (Bizalmas!)

Két Ausztriába menekült magyar fiú nyilatkozata (Amerika Hangja) (Bizalmas!)

Csodával határos módon sikerült megszöknie két 16 éves magyar fiúnak. Mindketten részt vettek a szabadságharcban (…) 200 magyar fiatallal együtt mindkettőjüket bevagonírozták és (…) a szerelvényt a Szovjetunió felé indították. (…) A szerelvény áthaladt a (…) határon, majd Ungváron (…) börtönbe vitték őket... A tizedik napon (…) este (…) a 150 fiú közül 36-nak sikerült az ablakon át a börtön udvarára jutni. Ezek közül hatan berohantak a garázsba (…) beugrottak a dzsipbe, (…) és kiszáguldtak a börtön udvaráról. (…) Néhány kilométer után a főútra kerültek, ahol éppen akkor haladt át egy szovjet katonákat szállító gépkocsi-konvoj. (…) A konvojjal együtt jutottak át a határon, szerencséjükre senki sem ismerte fel őket. (…) A két fiúnak sikerült visszatérni Pest környéki falujukba. Hozzátartozóik figyelmeztették (…) esetleg keresik őket. Azonnal elindultak tehát Nyugat felé… (Bizalmas!)New York városának néger lakossága nagyszabású tiltakozó nagygyűlést tartott, s követelte a szovjet csapatok kivonását Magyarországról, a deportálások megszüntetését (…), s a magyar nép szabadságának helyreállítását. (Washingtoni Rádió) (Bizalmas!)Juan Ramon Jimenez költő, az 1956. évi irodalmi Nobel-díj nyertese, valamint hét másik Nobel-díjas (…) tiltakozó táviratot intézett Bulganyin marsallhoz a Szovjetunió által Magyarországra gyakorolt nyomás miatt. (AFP) (Bizalmas!)

Megalakult a szabad világ Magyarországot támogató tanácsa (DPA) (Bizalmas!)

Münchenben megalakult a szabad világ Magyarországot támogató tanácsa. Tagjai között van Walter Stain bajor munkaügyi miniszter (…), Erich Ka:stner író és sok más kiemelkedő személyiség. Az egyesület (…) segélyben akarja részesíteni a (…) magyar menekülteket és össze akarja hangolni az egyéni kezdeményezéseket. (Bizalmas!)A munkásvezetők (…) kérték a (…) nyugati újságírókat, közöljék a müncheni Szabad Európa Rádióval, hogy adásaik többet ártanak, mint segítenek a munkástanácsnak. (Párizsi Rádió) (Bizalmas!)Kéthly Anna (…) kijelentette, hogy „a Szabad Európa Rádió-állomásnak a magyarországi eseményekben szerencsétlen szerepe volt (…), súlyos hibát követett el, amiért nyugati fegyveres segítséget ígért a felkelőknek”. (MTI) (Bizalmas!)Csütörtökön megérkezett Melbourne-be Lukács, a Népsport munkatársa, akit a versenyzők éppen úgy kerülnek, mint Szepesit. Senki sem akar szóba állni vele és előtte beszélni. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Ausztriába érkezett az Operaház egyik tagja (Londoni Rádió) (Bizalmas!)

Rónai Imre (…) Ausztriába érkezett. Menekülésekor orosz katonák elfogták és kényszerítették, hogy kilenc órán át orosz és magyar dalokat énekeljen. Kilenc óra elteltével a katonák annyira lerészegedtek, hogy sikerült megszöknie. (Bizalmas!)

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának