Hírek (1956)
November 20., kedd

Elegendő ablaküveg van a károk helyreállítására

Ablaküveg kielégítő mennyiségben áll a lakosság rendelkezésére. A kisiparosok a szükséges mennyiséget megkapják és már meg is kezdték az üvegezési munkákat. (…)
Mivel a fővárosban helyenkint áramkorlátozások vannak, a lakosság az utóbbi napokban nagyobb mennyiségben vásárol petróleumot. Petróleum van. Az elmúlt hét pénteke óta tartálykocsikkal szállítják a kerületekbe. Elsősorban a külső kerületeket látják el.


Javul a közlekedési helyzet

A fővárosban kedden az 56-os, az 58-as, a fogaskerekű, a törökbálinti és a nagytétényi villamosjáratokon kívül megindultak a 47-es villamosok is a Móricz Zsigmond körtértől Budafok-forgalmi telepig. Ugyancsak közlekedik már a földalatti vasút, a 14-es és a 16-országos villamosjárat is. Kedden délután a rendes útvonalán megindult a 33-as jelzésű villamos is. (…)
A MAHART továbbra is járatja hetenként háromszor a BUDAPEST-MOHÁCS közötti hajójáratot. Tervezik, hogy tekintettel a nagy forgalomra, néhány napon belül újabb járatot helyeznek üzembe ezen a vonalon. (...) A fővárosi közlekedés segítésére tervezik azt is – amennyiben a motorosok dolgozói jelentkeznek munkára -, hogy a vízibuszokat is forgalomba állítják a Gellért tér és Újpest között.
A Fővárosi Autótaxi Vállalat kocsiparkja néhány kivételével sértetlen. (…) A vállalat előreláthatólag néhány napon belül forgalomba állítja kocsijait. Úgy tervezik, hogy egyelőre bizonyos útvonalakra ingajáratban közlekednek majd a kocsik.
A Fővárosi Szekérfuvarozási Vállalatnál a hajtók csaknem valamennyien, a rakodóknak pedig mintegy 80 százaléka vette fel a munkát. A vállalat mintegy 180 kocsija a főváros liszt- és egyéb élelmiszer-, fűszer-, valamint tüzelőellátáshoz ad segítséget.


Vidéki helyzetjelentés

Egyes külföldi rádiók arról adtak hírt, hogy újabb nagyszámú szovjet gyalogsági egységek lépték át a magyar határt. Ezzel kapcsolatban a záhonyi MÁV-állomás és több határ menti község egybehangzóan azt a felvilágosítást adta, hogy az elmúlt napokban egyáltalán nem jöttek szovjet csapatok. Három nappal ezelőtt 240 szovjet katona Záhonynál belépett Magyarország területére, hogy az ott felhalmozódott szovjet szállítmányok átrakásához segítséget nyújtson a kevés számú MÁV-rakodómunkásnak. Ezek a katonák ma vagy holnap hírek szerint vissza is térnek. (…)
A mátravidéki szénmedence bányászainak munkástanácsa és sztrájkbizottsága úgy döntött, hogy az ország súlyos gazdasági helyzetére való tekintettel a sztrájkjog teljes fenntartása mellett megkezdik a termelőmunkát. (…)
Hétfőn és kedden több intézkedés történt Heves megye cukorgyáraiban, cementgyáraiban és más üzemeiben is a munka folyamatos megkezdésére. A dolgozók azonban hangsúlyozzák: (…) ha rövid időn belül a kormány nem teljesíti követelésüket, ismét teljes egységben abbahagyják a munkát. (…)


Csökkentik Budapesten a szovjet páncélos alakulatok és járőrök számát

…az elmúlt napokban tárgyalások folytak a munkástanács és a Budapesten állomásozó szovjet katonai alakulatok parancsnoksága között. (…) A parancsnokság ígéretet tett arra, hogy – a budapesti munkásság kérésének megfelelően – csökkenti a fővárosban állomásozó szovjet páncélos egységek számát és a páncélos járőröket.

Pro domo: Mai B.3. kiadásunk második hírét: Csökkentik Budapesten a szovjet… visszavonjukNyers Rezső közellátási kormánybiztos nyilatkozata az időszerű közellátási kérdésekről

- A legfontosabb élelmezési cikkekből (…) a lakosság jelenlegi fogyasztása a mostani napokban már eléri a szokásos mértéket, vagy azt meg is haladja. A fontosabb cikkek közül jelenleg a tej, a tojás és a felvágottáruk ellátási szintje alacsonyabb a megszokottnál. A megnövekedett kereslethez képest hiány mutatkozik néhány helyen lisztben, zsírban és burgonyában. Ez a hiány csak átmeneti jellegű. (…)
- Az elmúlt napokban intézkedtünk, hogy az üzemek dolgozói a legfontosabb élelmiszerekhez mindazokban az üzemekben hozzájuthassanak, amelyekben a termelőmunkát megkezdték. (…) A legnagyobb üzemekben rövidesen üzemi KÖZÉRT-boltokat állítanak fel az árusítások gyors lebonyolítása érdekében. (…)
- (…) A szocialista országok adományai az állam részére történtek, s ezeket az árukat a kereskedelmen keresztül hozzuk forgalomba az érvényben lévő árakon. (…)
A (…) Nemzetközi Vöröskereszt útján mintegy százmillió svájci frank (körülbelül 25 millió dollár) értékű adományra lehet számítani. Ezenkívül számolhatunk az Amerikai Egyesült Államok elnöke által felajánlott húszmillió dolláros segéllyel is. A segélyek összetétele: gyógyszerek, orvosi műszerek, élelmiszerek és egyéb használati cikkek, valamint szén és más anyagok. A segélyek szétosztását a Magyar Vöröskereszt szervei végzik. A kormány segítséget nyújt a Vöröskereszt számára raktárakban, eszközökben és minden olyan kérdésben, amelyben a Vöröskereszt vezetősége a kormány segítségét kéri.


Az ENSZ menekültügyi főbiztosának jelentése szerint eddig 43 000 menekült érkezett Magyarországról Ausztriába. (Bécsi rádió) (Bizalmas!)A deportálások világvisszhangjáról (Washingtoni rádió) (Bizalmas!)

A világközvélemény felháborodása nőttön-nő és hétfőn az ENSZ közgyűlésén egyik ország a másik után jelentette be tiltakozását a magyar nép szovjet elnyomása ellen.(…)
A hétfői ülésen két újabb határozati javaslatot nyújtottak be. Az egyikben Kuba delegátusa azt követelte, hogy a magyar polgárok deportálását azonnal szüntessék be. A másik javaslatot Ceylon, India és Indonézia delegátusai terjesztették elő. Azt kérték, hogy az ENSZ megfigyelőit a helyzet tisztázása érdekében engedjék be Magyarországra.
Sepilov szovjet fődelegátus (…) határozottan tagadta, hogy a magyarországi szovjet deportálások igazak lennének… (Bizalmas!)


Angliába érkezett két magyar menekült elmondotta, hogy szabadságharcosok mentették meg őket a deportáltak vonatáról azáltal, hogy felrobbantották a síneket. (Londoni rádió) (Bizalmas!)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának