Hírek (1956)
Október 9., kedd

Az ÁVH 40 magas rangú tisztjének letartóztatásáról (Bizalmas!)

Az Államvédelmi Hatóságnál folyó tisztogatás keretében eddig több mint 40 magas rangú tisztet tartóztattak le. A budapesti ügyészség most foglalkozik a letartóztatott ÁVH-s tisztek bűnlajstromának összeállításával. A törvénysértés, a hatalommal való visszaélés különféle válfajain kívül rablással, fosztogatással, arany- és valutarejtegetéssel vádolják őket. Jogászkörök értesülése szerint több mint százmillió forintra becsülik annak az aranynak, illetve idegen valutának az értékét, amit különböző ÁVH-s tisztek lakásán találtak elrejtve. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Orvosolják a régi sérelmeket a könnyűipar területén

A Könnyűipari Minisztérium Bejelentési Irodájához érkező levelek között megszaporodtak az olyanok, amelyekben a dolgozók azt kérik, hogy vizsgálják felül sérelmes ügyeiket. (…) A kérelmeket a minisztérium titkárságán most gondosan megvizsgálják és személyesen is beszélnek a levélírókkal. Mélyen emberséges jóindulatot követel ez a munka: a dolgozókkal szemben elkövetett hibák, törvénysértések felderítése. A legtöbb esetben a kérelmezők sürgős rehabilitálására van szükség. (…) Akadnak persze olyanok is, akik kihasználva az alkalmat, szépíteni akarják dolgaikat. A Bőr és Cipőkellék Ellátó Vállalat egyik dolgozója azt kérte, hogy helyezzék őt vissza osztályvezetői beosztásába. Amint a vizsgálatoknál kiderült, panasza nem helytálló, mert nem is volt osztályvezetői munkakörben.

Vitafórumot teremtenek az egyetemi hallgatók és a fiatal oktatók számára

A DISZ budapesti bizottságában kedden délután értekezleten beszélték meg az egyetemek és főiskolák ifjúsági vezetői, hogyan kell dolgozniuk a DISZ szervezeteknek, hogy tekintélyük legyen az egyetemi ifjúság körében. (…) Egy-egy vita után bizottságot jelölnek majd ki, amely továbbítja az elhangzott kívánságokat és javaslatokat az illetékesekhez, a DISZ budapesti bizottsága pedig szorgalmazni fogja, hogy kérdéseikre érdemleges választ kapjanak.

A következő hónapok áruújdonságai

A következő hetekben, hónapokban sok hasznos cikkel gazdagodik az áruválaszték. Így például megkezdik az AR 601-607-es rádiókészülékek árusítását. Ezek közül az egyik típus már ultrarövidhullámú adások vételére is alkalmas. A készülékek nyomógombosak. A Vadásztölténygyár is átadja a kereskedelemnek a Balaton nevű új középszuper rádióját.
Újdonság lesz még a kézi meghajtású mosógép. Ezenkívül amatőröknek készítettek kisméretű televíziós képcsöveket.


Árdrágítókat lepleztek le a társadalmi ellenőrök

A budapesti társadalmi ellenőrök az elmúlt hetekben elsősorban azt vizsgálták, hogy az üzletekben a megállapított áron adják-e a különböző cikkeket, nem károsítják-e meg a vevőket nyílt vagy burkolt árdrágítással.
A XI. kerületi tanács ellenőrei legutóbb például arról számoltak be a kereskedelmi osztálynak, hogy több üzletben a parkettfényesítéshez használt Tangó pasztát az előírt 7.50 forintos ár helyett 8.80 forintért árusítják. Ellenőrizték az árakat az édességboltokban is. Azt tapasztalták, hogy a 2.50-es nápolyit 2.80-ért, a 9.40-es desszerteket 9.90-ért, sőt 10.60-ért adják el egyes üzletekben.


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának