Hírek (1956)
November 5., hétfő

Jugoszláv lap a magyar forradalom eseményeiről

A Borba pénteki számában a magyarországi eseményekhez fűzött kommentárjában a többi között azt írja, hogy különböző szocializmusellenes elemek antiszocialista irányba akarják terelni az ország fejlődését. A lap megállapítása mellett kiemeli, hogy ezek az erők kisebbségben vannak a magyar munkásosztállyal szemben, de kihasználják a Rákosi-Gerő-féle vezetés súlyos hibáit, kézbe akarják venni a hatalmat és Magyarország antisztálinista fejlődését antiszocialista irányba akarják terelni.
A lap a továbbiakban arról ír, hogy ezek az antiszocialista csoportok élénk politikai tevékenységet fejtettek ki, különböző programokat és követeléseket hoztak nyilvánosságra, amelyekkel nyomást gyakoroltak a kormányra. Nem szabad lebecsülni azt a veszélyt, amely a magyar munkásmozgalmat a régi magyar politikai élet ezen reakciós erői részéről fenyegeti. A Borba kifejezi azt a nézetét, hogy nem vezethet semmi pozitív eredményre, ha engednek ennek a nyomásnak, mert ez csak tovább bonyolíthatná az ország helyzetét. Kétségtelen, hogy a magyar munkásosztályé az a történelmi feladat, hogy ezt megakadályozza.


Iharos meggondolta magát!

Pénteken délután a Prága mellett tartózkodó magyar olimpiai sportküldöttség után utazott Iharos Sándor, miszerint részt vesz a Melbourne-i olimpiai játékokon. A tervek szerint Iharos Sándor előreláthatólag segít majd a magyar rádió közvetítéseinél is. Iharos kíséretében hagyta el Budapestet a vízilabdázó Domján Árpád. A két sportoló szereléskiegészítéseket vitt magával az olimpikonok számára. Ugyanakkor visszarendelték Csehszlovákiából Szívós István vízilabda-játékost, s a vezetők közül Bay Bélát, a vívók volt állami edzőjét.
Hírek vannak arról is, hogy Hegyi Gyula sem maradhat a magyar olimpiai sportküldöttség vezetője, s neki is haza kell jönnie azokkal együtt, akiket ugyancsak visszarendeltek. Meg nem erősített értesülés szerint Kutas István, a volt OTSB oktatási hivatalának vezetője a felelősségre vonás elől kiszökött Magyarországról. Ugyancsak megszökött Szepesi György rádióriporter is.


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának