Hírek (1956)
Október 27., szombat

Budapesten a fegyveres csoportok ereje megtört. Péntek este tíz óráig nagy számban tették le a fegyvert a felkelők.

Sokan eldobálták fegyvereiket, s beszüntették a harcot. Szombat reggelre a harcolóknak csak három góca maradt, amelyek felszámolása folyik. Azokat a fegyveres felkelőket, akik péntek este tíz óráig letették a fegyvert, az amnesztiarendelet értelmében azonnal hazaengedték. Budapest utcáit a fővárosban lévő fegyveres erők csapatai megtisztítják, összeszedik eldobott fegyvereiket. A kijárási tilalom fennmarad a rend helyreállításáig.

A Svéd Vöröskereszt bejelentette, hogy első lépésként 1000 font sterlinget ad a Magyar Vöröskeresztnek gyógyszerek vásárlására.

A Nyugatnémet Vöröskereszt segélyvonatot indított Bécsbe. A Lengyel Népköztársaság 700 kilogramm vérplazmát küldött. Az Olasz Kereszténydemokrata Párt ötmillió lírát bocsátott a Magyar Vöröskereszt rendelkezésére. A nyugat-berlini szenátus 10000 márkát adományozott a gyűjtési akciónak. Szombaton Bécsben mintegy ezer ember ajánlotta fel, hogy ellenszolgáltatás nélkül vért ad.

A munkástanácsok szombati győri értekezletén Szigeti Attila, a Győr megyei nemzeti tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Nagy Imre becsületes, makulátlan múltú hazafi, akinél alkalmasabb embert a mai időkben nem is lehetne találni a kormány élére.

A kormánylista összeállításával azonban nem ért mindenben egyet. A beszéddel kapcsolatban a Győr megyei nemzeti tanács tagjai úgy látják, hogy ez a legfontosabb jogos kívánságokat magában foglalja. Most már a tettek beszéljenek. Feltétlenül gyors eredményt kell elérni a legfontosabb követelés, a szovjet katonaság kivonása és az ÁVH teljes felszámolása trén. A nemzeti tanács helyteleníti a Kossuth Rádió műsorpolitikáját, mert ez nem járul hozzá a megnyugváshoz.

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának