Hírek (2006)
Szeptember 28., csütörtök


Boross Péter: gyalázat összemosni 1956-ot és napjaink eseményeit

     Budapest, 2006. szeptember 28., csütörtök (MTI) - Boross Péter volt miniszterelnök szerint gyalázat összemosni az 1956-os forradalmat a napjainkban zajló demonstrációkkal, Oplatka András történész szerint sincs alapja a párhuzamnak, Regéczy-Nagy László, a Történelmi Igazságtétel Bizottságának elnöke ugyanakkor úgy véli, a kérdést az idő dönti majd el. A három 56-os szemtanút az MTI tudósítója a Budapesten zajló, a témával foglalkozó nemzetközi konferencián kérdezte csütörtökön.

     Boross Péter szerint egy idegen megszálló hatalom elleni szabadságharcot nem lehet egy lapon említeni a mostani kormányellenes demonstrációkkal és az azokat kísérő atrocitásokkal. Az egykori miniszterelnök úgy véli, hogy aki ezt megteszi, az "lejáratja ,56 szellemét".
     Oplatka András történész is egyet ért azzal, hogy nincs alapja a párhuzamnak. A Svájcban élő szakember szerint a felvetés onnan eredhet, hogy a magyarok "szeretik a történelmi párhuzamokat": 1956-ban például a forradalmat az 1848-49-es szabadságharchoz hasonlították az emberek.
     Regéczy-Nagy László ugyanakkor óvatosabban fogalmaz, és azt mondja, csak történelmi távlatokból dönthető el, párhuzamba állíthatóak-e az ötven évvel ezelőtti és a mai események. A Történelmi Igazságtétel Bizottságának elnöke arra mutatott rá, hogy 1956 októberében még nem lehetett tudni, hogy a Magyar Rádió épületét megostromlókat hogyan fogják megítélni ötven év múlva.
     Az 56-os szemtanú hangsúlyozta: egyelőre nem tudja megmondani, hogy van-e hasonlóság az akkori és a mai tömeg, és az indíttatásuk között, az eseményeket azonban azonos módon értékelte az akkori és a mai "hatalom".
     Oplatka András arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai napig sem tisztázódott a társadalomban az a hamis kérdés, hogy kié a forradalom. A történész szerint mindez természetes dolog, hiszen ,56 után nem volt lehetősége a társadalomnak arra, hogy tisztázza ezt a kérdést. Ezzel is magyarázható, hogy például több ,56-os szervezet jelezte, nem vesz részt a kormány által szervezett megemlékezéseken - tette hozzá.
     Regéczy-Nagy László hangsúlyozta: problémának tartja, hogy "közvélemény-formáló elit" nem érdekelt abban, hogy a széles társadalom több ismerethez jusson, akár 1956-tal kapcsolatban, a vezetőknek ugyanis szerinte "konzumidiótákra" van szükségük.
     Boross Péter ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az emlékévben hallgatniuk kellene a "verbális fegyvereknek" és "néma összeölelkezésre" lenne szükség Magyarországon.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának