Hírek (2006)
Október 5., csütörtök


Tíznapos rendezvény-sorozattal emlékeznek az 1956-os forradalomra Balatonfüreden

     Balatonfüred, 2006. október 5., csütörtök (MTI) - Tíznapos rendezvény-sorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom 50. évfordulójára Balatonfüreden; október 13-23. között három köztéri alkotást is avatnak a városban - mondta a polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön.

     Cserép László elmondta: október 19-én avatják fel az arácsi városrészben a Bata Ferenc emlékparkot - Bata Ferenc balatonfüredi lakost 1953-ban koncepciós perben ítélték halálra és végezték ki 19 évesen -, s ugyanott egy térplasztikát is felállítanak a mártír emlékére. Hozzátette: másnap Bibó István mellszobrát - Balás Eszter, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását - avatják fel a Tagore-sétányon, majd az Anna Grand Hotel dísztermében Bibó emlékkonferenciát rendeznek.
     Október 23-án, a városi ünnepi megemlékezés keretében avatják fel a Kovászna parkban a Szabadságharcos fiú című emlékművet, Halassy Csilla szobrászművész alkotását.
     A tíznapos programsorozat főbb eseményei közé tartozik még október 13-án, Melocco Miklós szobrászművész kiállításának megnyitása, a Kerektemplom Galériában és a művésszel való beszélgetés a készülő Mansfeld-szoborról, illetve az 1956-os forradalom eseményeiről a Blaha Lujza-házban - tájékoztatott az osztályvezető. Hozzátette: a város középiskolásainak rendhagyó történelemórát tart október 14-én 1956-ról Pozsgay Imre, egyetemi tanár és Potó János történész.
     A sajtótájékoztatón elhangzott: október 21-én a Tagore-sétányon fát ültetnek Nagy Imre, 1956-os mártír miniszterelnök tiszteletére; a fát Nagy Imre unokája, Jánosi Ferenc ülteti el. Október 23-án a Tagore-sétány indiai ligetében Ambika Soni, az Indiai köztársaság kulturális és turizmusért felelős minisztere ültet fát az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére - tájékoztatott Cserép László.
     Hangsúlyozta: a Kovászna parkban tartandó városi megemlékező ünnepséget követően a résztvevők fáklyás felvonulást tartanak, s a városi köztemetőben megkoszorúzzák az ,56-os emlékkeresztet.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának