Hírek (2006)
Október 13., péntek


Turizmus - 56-os budapesti túra külföldi turistáknak

     Párizs, 2006. október 13., péntek (MTI) - Az 1956-os emlékhelyek megtekintésére ajánlja olvasóinak figyelmébe pénteken a Le Monde című párizsi napilap a Magyar Turizmus Zrt Budapest, téli invázió nevű akcióját.

     Három éjszaka áráért négyet kínál 55 budapesti szálloda 2006. december 1. és 2007. március 31. között, s ezt az 1956-os magyar forradalom emlékhelyeinek megtekintésére ajánlja a francia újság.
     Alain Constant a Kozma utcai Kisfogház - ahol Nagy Imrét és az 56-os mártírok egy részét kivégezték - és a temető felkeresését javasolja a budapesti városnézés kiindulópontjának. Innen a belvároson keresztül a Margit hídon áthaladva lehet követni az október 23-i tüntetők útvonalát a Bem szoborig, ahonnan a ma már szürke Duna fölött visszatérve a turista a parlament előtti térre juthat, amely erőszakos harcok színtere volt 1956-ban - így a Le Monde.
     A cikkíró ezek után a Terror Háza Múzeumhoz vezető sétát ajánl, ahol - mint írja - a magyar történelem 1944-től 1956-ig tartó szörnyűséges időszakának vizuális dokumentumai láthatók. Innen nem messze a Felvonulási téren állt egykor a Sztálin szobor, amelyet október 23-án döntöttek le a felkelők. A szocialista realista művészet kedvelőinek pedig megér egy kitérőt a Szoborpark, ahol az egykor Budapest központjában díszelgő kommunista alkotásokat tekinthetik meg.     
     A Magyar Turisztikai Hivatal szállodaakciójáról a www.budapestwinterinvasion.com című internetes oldal szolgál további részletekkel.
     (MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának