Hírek (2006)
Október 16., hétfő


Kultúra - 1956 a karikaturista szemével

     Budapest, 2006. október 16., hétfő (MTI) - Victor Weisz (1913-1966) brit karikatúraművész emlékkiállítása nyílt hétfőn a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában az '56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából.

     Victor Weisz egyik rajzán - amely a News Statesman című amerikai lap 1956. november 17-i számában jelent meg - sírkövek, rajtuk nevek, az egyiken Rajk Lászlóé, a temető előtt szovjet tank, alatta írás: A cár megijedt és manifesztációt adott ki: "A halottakat engedjétek szabadon, az élőket vessétek börtönbe".
     A Daily Mirror című angol lap 1956. november 21-én közölte a következő karikatúrát: a romok között Hruscsov szovjet pártvezér áll kíséretével és azt mondja:" Csak azért, mert népi demokrácia, azt hiszik, hogy képesek működtetni?"
     Hardy Mihály, a MÚOSZ alelnöke megnyitójában azt emelte ki, hogy az '56-os megemlékezésnek szokatlan formáját választották, amikor karikatúrákat állítottak ki. Ő azonban örül a tárlatnak, mert a külpolitikai karikatúra, amelyet Victor Weisz művelt, ma már kihalóban levő műfaj, ráadásul ez a kiállítás új szemszögből, a külföldi szemével mutatja be az 1956-os eseményeket.
     Békési Joe karikaturista - aki a MÚOSZ karikaturista szakosztályának volt évekig elnöke - kutatta, válogatta és szervezte ezt a tárlatot Mark Bryanttel, a London Press Club titkárával. Elmondta az MTI-nek, hogy akkor ismerkedtek össze és határozták el, hogy összegyűjtik Victor Weisz e témájú karikatúráit, amikor Bryant öt éve tartott egy előadást A brit karikatúra szerepe az 1956-os forradalomban címmel. Ráadásul Mark Bryant jóban volt Weisz nővérével, és a karikaturista legjobb barátját is ismerte.
     Victor Weisz magyar családban Berlinben született. A berlini Művészeti Egyetemen tanult, mígnem apja tönkrement és öngyilkos lett. A gyerekek, a két fiú és a leány dolgozni mentek. Victor lapoknak rajzolt, de 1933-ban, Hitlerről készített karikatúrája miatt kiutasították Németországból. Előbb visszatért Budapestre, majd 1935-ben bátyja után ment Londonba, és ott is élt haláláig, amelynek 40. évfordulójáról is megemlékeztek kiállítása nyitóestjén. Ott volt Viktor Weisz 92 éves, Budapesten élő unokaöccse, Pataki Ervin biológus, aki az MTI-nek elmondta, hogy ő is rajzol, csak rovarokat.
          (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának