Hírek (2006)
Október 16., hétfő


Sólyom László: a fiatalok feladata, hogy 1956-ot valódi nemzeti ünneppé tegyék

     Kalocsa, 2006. október 16., hétfő (MTI) - Azoknak a fiataloknak kell megteremteni 1956 mítoszát, akik már a szabadságban születtek: az ő feladatuk és felelősségük, hogy 1956-ot valódi nemzeti ünneppé tegyék - mondta a köztársasági elnök hétfőn Kalocsán, a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére felállított emlékmű avatásán.

     Sólyom László szerint egy ünnepnap nem attól lesz ünnep, hogy a Parlament elrendeli, "hanem attól lesz ünnep, ha az emberek a szívükbe befogadják".
     A köztársasági elnök kitért arra, hogy 56-tal kapcsolatban minden nemzedéknek megvan a felelőssége.
     Saját nemzedékéről szólva kijelentette: "az én nemzedékem, hogy ha 1956-ról gondolkodik, akkor saját életéről kell, hogy elgondolkodjon".
     A köztársasági elnök felidézte, hogy 1956 ugyan nagyon rövid ideig tartott, de "1989-ben még egyszer felfénylett" az ünnep.
     Emlékeztetett arra, hogy Nagy Imre temetése az egész országot megrázta, mert kihúzta a talajt a Kádár-rendszer alól, megszüntette annak legitimitását, nyilvánvalóvá tette, hogy hazugságra épült az egész rendszer.
     "Aztán megint nagyon gyorsan felejtettünk (...) elkezdődött a tények tisztázása, de már nem a nép előtt, hanem a történészek szakmunkáiban" - fűzte hozzá.
     Sólyom László szerint, most ott tartunk, hogy az "értelmezések értelmezéséről vitatkoznak szűk értelmiségi körök", de ebből kimaradnak az emberek, például azok is, akiket nem végeztek ki, hanem ott szenvedtek a kalocsai börtönben.
     Hozzátette: akik kijöttek onnan, vagy kijöttek a többi börtönből, azok végig "magukon érezték a rendszernek a kezét", végig érezték azt, hogy nem lehettek soha szabad emberek.
     Szólt arról is, hogy öröm felavatni egy ilyen emlékművet, mert ez mégis azt mutatja, hogy vannak, akik törődnek az egykori hősökkel.
     Benedek György Kossuth-díjas szobrászművész nagyméretű, a kalocsai női börtön sarkába épített szoborkompozíciójáért Sólyom László ezért védnökséget is vállalt.
     Török Gusztáv Andor, Kalocsa polgármestere rövid beszédében kiemelte, hogy a "A szabadulás kútja" elnevezésű emlékmű a kalocsai női börtönben az 1940-es évektől az 1960-as évekig fogva tartott, több mint 500 politikai elítélt asszonynak, lánynak és anyának állít emléket.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának