Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Egyházi, felekezeti megemlékezések az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - A keresztény egyházak ökumenikus istentiszteletet tartanak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tudományos konferenciát rendez az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a hétvégén Budapesten.

     A katolikus, a református és az evangélikus egyház vasárnap tartja közös rendezvényét a Szent István-bazilikában, emlékezve a forradalom hőseire és áldozataira. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Ittzés János evangélikus elnök-püspök vezeti. A megemlékezésen részt vesz Angelo Sodano bíboros, pápai legátus is.
     Az evangélikus egyház központi megemlékezése szombaton, a zsinat ünnepi istentiszteletén lesz a Damjanich utcai Fasori Evangélikus Templomban, ahol Ittzés János elnök-püspök mond beszédet, igét hirdet Smidéliusz Zoltán, a leköszönő zsinat lelkészi elnöke.      
     A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai székházában pénteken tudományos rendezvényen tekintik át a forradalom egyházi vonatkozásait. Másnap, szombaton a Kálvin téri református templomban istentiszteletet tartanak, majd koszorúkat helyeznek el a téren, Ravasz László püspök emléktáblájánál, valamint a Ráday Kollégiumban.
     A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem vasárnap tudományos konferenciát rendez Ismét válaszúton - a magyarországi zsidóság és az ,56-os forradalom címmel Budapesten, a Scheiber Sándor Gimnázium épületében. Megnyitó beszédet mond Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának