Hírek (2006)
Október 20., péntek


Avatás előtt a Felvonulási téri 1956-os emlékmű

     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Már csak apróbb javításokat végeznek a Felvonulási téri 1956-os emlékművön, amelyet jövő hétfőn, a forradalom kitörésének 50. évfordulóján avatnak fel Budapesten; a kivitelezők várhatóan pénteken hagyják el a területet - erről az alkotócsoport képviselője tájékoztatta az MTI-t.

     Most már a takarítás folyik, apró részletek, a kicsi hibák eltüntetése - mondta Horváth Csaba az MTI-nek. "Az emlékmű áll, használatba lehet venni, meg lehet érteni az üzenetét" - összegezte az elvégzett munkát.
     A kormány 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról. A megvalósításra a Miniszterelnöki Hivatal tavaly februárban hirdetett közbeszerzési tervpályázatot. A győztes, az i-y alkotócsoport Kft. az évforduló évére utalva eredetileg 2006, egyre sűrűsödő vasoszlopból álló, 56 fokos ékszerű, háromszög alakú tömböt tervezett. Az oszlopok rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készültek.
     Horváth Csaba közlése szerint azt nem lehet kijelenteni, hogy az emlékmű teljes egészében elkészült, hiszen a "különleges anyag két éven keresztül dolgozik, mire megérik, mire eléri a végleges állapotát". A mű ontani fogja magából a rozsdalevet, "megtisztul", lényegében ez az alkotás egyik üzenete is - magyarázta.
     Mint mondta, valamiféle öntisztuló folyamatról van szó, ami analóg az 1956-os forradalom 50. évfordulójával kapcsolatos gondolkodással: a visszaemlékezők, és azok, akik meg akarják ismerni az ötven évvel ezelőtt történteket, szeretnék megtisztítani a homálytól, a rárakódott torzításoktól az egykori eseményeket.
     Hozzátette, rendszeresen - kéthavonta, háromhavonta - megtisztítják majd a művet; eltávolítják, lefejtik azokat az elfedő rozsdarétegeket, amelyek zavarják a látványt. Ily módon folyamatosan "aktív kapcsolatban" maradnak az emlékművel, gondozzák azt, mint ahogyan az emlékeket is folyamatosan dolgozzák fel az emberek.
     Horváth Csaba elmondta, hogy az eredetileg tervezettnél több oszlop áll a helyszínen. "Szimbolikus tömegről" van szó, megszámlálhatatlanul sok oszlop van, de jó ez a bizonytalanság, hiszen pontosan nem lehet tudni, 1956-ban hányan voltak az utcán, és hányan voltak olyanok, akik átélték a történteket, de nem alakították az eseményeket.
     Az emlékművet október 23-án avatják fel. Az ünnepség a szervezők tájékoztatása szerint 19.30-kor kezdődik: ötvenhatszor kondítják meg a harangot, az emlékműnél katonazenekar játszik, majd felolvassák a 228 kivégzett nevét, közben a kivetítőn az áldozatok arca lesz látható. A díszegységek 19.45 órakor bevonulnak az emlékműhöz, ahol ünnepi beszédet mond Kosáry Domokos, az ,56-os Emlékbizottság elnöke, az ,56-os szervezetek képviseletében pedig Bocskai T. József.
     Az emlékművet 19 óra 56 perckor leplezik le, a "szabadság percében". Az ország egyperces néma csenddel emlékezik majd az áldozatokra. Az ünnepséget - médiatörténeti eseményként - egyszerre négy televíziós csatorna (Magyar Televízió, Duna Televízió, RTL Klub, tv2) közvetíti.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának