Hírek (2006)
Október 20., péntek


JAVÍTÁS - Október 23. - Méltóságteljes emlékezés a Terror Házánál


Felhívjuk előfizetőink figyelmét, hogy a 2006. október 20. 18:48 órakor kiadott, Október 23. - Méltóságteljes emlékezés a Terror Házánál című anyagunk 2. bekezdése helyesen:

     A magyar nép, a pesti srácok 1956 októberében halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - jelentette ki beszédében Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum f ő i g a z g a t ó j a.

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Október 23. - Méltóságteljes emlékezés a Terror Házánál
     Budapest, 2006. október 20., péntek (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségére, az áldozatokra emlékeztek pénteken kora este Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt tartott ünnepi rendezvényen, amelyre a Fidesz és a múzeum invitálta az érdeklődőket.
     A magyar nép, a pesti srácok 1956 októberében halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - jelentette ki beszédében Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.
     Hangsúlyozta: ötven évvel ezelőtt a magyar nép világtörténelmet írt, harcba szállt a függetlenségért és a szabadságért az idegen elnyomók ellen.
     "A tét a nemzet megmaradása volt, ezért nem számított a túlerő. Ebben a harcban az ország eggyé vált" - fogalmazott Schmidt Mária. Hozzátette: a hatalmon lévőknek csak egy kicsit kellett volna jobban szeretniük hazájukat, mint a hatalmat.
     Mint elhangzott, 1956 októberében a magyarság a legjobb arcát mutatta a világnak, így vált a nemzeti összefogás, a hősiesség szimbólumává. Ezért azonban súlyos árat kellett fizetni, a legjobbak kerültek bitóra, börtönbe, százezrek kényszerültek bujkálni, emigrációba.
     A múzeumigazgató kiemelte: bár a forradalom és szabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot, megroppantotta a II. világháború után létrehozott békerendet, és lerántotta a leplet a szovjet diktatúra rideg valóságáról. Schmidt Mária szerint a szovjet tankokkal megtámogatott hatalom valójában rettegett, ezért végeztek ki gyermekeket, és építettek ki hatalmas besúgóhálózatot.
     Schmidt Mária azt mondta, a Kádár-rendszer végén Nagy Imre és mártírtársai újratemetése hozta meg a fordulatot, akkor vált köddé a kommunizmus legitimitása.
     "Egy nemzet sorsát azok a pillanatok határozzák meg, amelyek nemcsak sodródnak, de ők maguk a történelem. Ezekért érdemes élni, ezekből tevődik össze egy nemzet" - jelentette ki beszéde végén Schmidt Mária.
     A rendezvényen, amelyet mintegy kétezer ember követett figyelemmel, rövid beszédet mondott két 1956-os bebörtönzött: Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora és Karátson Gábor író-festőművész. A méltóságteljes műsorban fellépett Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) trombitás is.
     A megemlékezés keretében a Terror Háza Múzeum oldalán felavatták a Hősök falát, és megnyílt az 1956-os pesti srácokat megidéző kiállítás.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának