Hírek (2006)
Október 22., vasárnap


Október 23. - Ünnepi megemlékezések több helyszínen - ÖSSZEFOGLALÓ

     Budapest, 2006. október 22., vasárnap (MTI) - A főváros több pontján is ünnepi megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából vasárnap. A köztársasági elnök állami kitüntetéseket adott át, az operaházban pedig külföldi vendégek részvételével tartottak díszelőadást. Tisztelegtek a forradalom emléke előtt Miskolcon és Győrött is.

     Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében kitüntetéseket adott át a Parlamentben.
     Az államfő a nemzeti ünnep, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából összesen több mint hetven személyiségnek adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend elismeréseit, a Magyar Köztársaság arany vagy ezüst érdemkeresztjét, illetve a Nagy Imre Érdemrendet.
     Az ünnepségen több kitüntetett a három közjogi méltóság közül csak Sólyom Lászlónak nyújtott kezet.
     Sólyom László úgy fogalmazott: "Azok az ,56-osok, akik megkapják ezt a kitüntetést, olyan teljesítményt nyújtottak, ami egész életüket meghatározta, amihez fogható nem lehetséges, amit csak egyszer lehetett megtenni, részt venni a forradalomban, a szabadság oldalán".
     Arra reagálva, hogy az állami kitüntetések átadásán több kitüntetett csak Sólyom László államfőnek nyújtott kezet", László Boglár, a kormányfő szóvivője azt mondta, kell tudni elválasztani a múlt érdemeit a jelen aktuálpolitikai vitáitól, "márpedig ez az ünnep a múlt tiszteletéről szól".
     Sólyom László köztársasági elnök az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 50. évfordulóján a Műegyetemi rakparton azt mondta: "nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad, amelynek eseményei immár megváltoztathatatlanul rögzültek egy mítosszá vált történetben, és így lettek részei a nemzet öntudatának és identitásának".
     Kiemelte azt is, hogy 56-nak nem termettek olyan szimbolikus személyiségei, mint 1848-ban Petőfi Sándor vagy Kossuth Lajos. De 56-nak vannak szent helyei, a Műegyetem aulája egy ilyen szent hely - tette hozzá.
     A köztársasági elnök fájdalmasnak és megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a Műegyetem rektora kitiltotta a megemlékezést az épületből, mint mondta, éppen az 50. évfordulón.
     Vasárnap délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Borisz Tadics szerb államfő közösen felavatta azt az emléktáblát a budapesti szerb nagykövetség épületének falán, amely az egykori jugoszláv nagykövetségen 1956. november 4-én alig több mint két hétre menedékre talált Nagy Imrének és legközelebbi munkatársainak állít emléket.
     Erdő Péter bíboros, prímás az Egyesült Államok nagykövetségének az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából Mindszenty József portréját ajándékozta, a festményt a budapesti nagykövetségen leplezték le és adták át.
     Dávid Ibolya, az MDF elnöke a budapesti Széna téren pártja október 23-i megemlékezésén azt mondta: "Több felelősség, több türelem, ez ma a nemzet érdeke".
     A fővárosban este több százan vettek részt a fővárosi Bem-szobornál az 50 évvel ezelőtti forradalom tiszteletére rendezett koszorúzáson; Sólyom László köztársasági elnök vezetésével százak indultak el korábban a Műegyetem elől a helyszínre.
     Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére a Magyar Állami Operaházban díszelőadást tartottak magyar és külföldi vendégek részvételével.
     Az államfő ünnepi beszédében arra mutatott rá, hogy a válogatás a múltból általánossá vált 1989 után. Nemcsak külön ünnepelnek, hanem mást ünnepelnek, és ezzel 1956 értéke és jelentősége viszonylagossá válik. A divatos jelszó szerint sokféle ötvenhat van. Én azonban azt mondom: csak egyetlen 56-os forradalom van - közölte.
     Sólyom László szerint a forradalom fő követelései megvalósultak 1989/90-ben: Magyarország független, szabad, demokratikus jogállam, és saját elhatározásából lett nemzetközi szervezetek, mindenekelőtt az EU tagja.
     Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök pedig azt mondta: az 1956-os forradalom és szabadságharc nem volt hiábavaló: igazolta a magyar nép bátorságát és szabadságszeretetét.
     A rendezvényre a külföldi delegációk mellett 350 ötvenhatos személyiséget hívtak meg, valamint a közjogi méltóságokat, a pártok és a parlamenti frakciók vezetőit, EP-képviselőket, kormánytagokat.
     Az Operában jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, továbbá
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
     Eljött a megemlékezésre a Gyurcsány-kormány több tagja. Ott volt Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, és Demszky Gábor főpolgármester, továbbá Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és Dávid Ibolya, az MDF elnöke.
     A keresztény egyházak vasárnap délután ökumenikus istentiszteletet tartottak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tudományos konferenciát rendezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.
     Miskolc belvárosában Nagy Imre nevét viseli vasárnaptól egy utca a most megújuló, Széchenyi negyednek elnevezett tömbben, a névadási ünnepségen, illetve a mártír miniszterelnöknek emléket állító márványtábla leleplezésén MSZP-s és fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselők egyaránt részt vettek.
     A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat ünnepi megemlékezésén az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nagy kiáltásnak nevezte Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Győrött.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának