Hírek (2006)
November 4., szombat


Emlékfal 1956 hőseinek a Fiumei úti temetőben

     Budapest, 2006. november 4., szombat (MTI) - Emlékfalat avattak 1956 hőseinek és áldozatainak tiszteletére szombaton, a forradalom leverésének 50. évfordulóján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

     Adósságot törlesztünk azokkal szemben, akik tizenhárom budapesti temetőben alusszák örök álmukat, és azokkal szemben is, akik nem tudjuk, hol nyugszanak - mondta Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a katonai tiszteletadás mellett tartott megemlékezésen.
     A volt miniszterelnök arra hívott fel: emlékezzünk a gonosz, megtorlásokkal teli időre, a "megtorlás különböző rafinériáira", azokra, akik fegyverrel a kezükben estek el, és azokra is, akiket ártatlanul és véletlenül ért a halál.
     Mint mondta, a táblák egyik oldala a sírkertben nyugvók emlékét örökíti meg. A másik azokét, akiket ismeretlen helyen, talán titokban temettek el, vagy talán sehogyan sem.
     A bizottság elnöke kiemelte: sokan és sokszor emlegetjük, hogy hősök, áldozatok voltak. A kérdés szerinte az, hogy "áldozatukból és hősi vállalásukból mit tanultunk mára, és amit tanultunk, azt tartjuk-e és betartjuk-e".
     Boross Péter kiemelte, hogy a táblán olvasható nevek üzenetet hordoznak az utókor számára. Megfogalmazása szerint "tanulságos a sorsuk, hisz ami itt történt, nem először történt ebben a hazában, (...) sokszor egy évszázadon belül is ismétlődően ott volt az áldozat".
     "Tudnunk kell: attól vagyunk magyarok még mindig ebben a hazában, hogy évszázadok parancsát teljesítették elődeink, és ők is, kiknek nevei itt vannak. És ártatlan áldozatok mindig velejárói a legnemesebb forradalomnak is. Ezért kell előttük is fejet hajtanunk" - mondta.
     Hangsúlyozta: emlékezzünk, emlékeztessenek a táblák arra, hogy amíg ilyen áldozatokra voltak képesek elődeink, példájukból erőt merítve kell, hogy jövője legyen ennek a nemzetnek.
     A beszédet követően az egybegyűltek elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékfalnál.
     Az eseményen jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Sólyom László köztársasági elnök képviseletében Makk László dandártábornok, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a kormány képviseletében Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, továbbá Lamperth Mónika önkormányzati és településfejlesztési miniszter. Részt vettek az avatáson pártok, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és a Nagy Imre Alapítvány képviselői is.
     Az emlékfal gránitlapjain 1621 név található. A táblák többségén a következő felirat olvasható: Az 1956-os forradalom és szabadságharc itt nyugvó hősi halottai és áldozatai emlékére. Négyszáztizenkilenc ember temetési helye nem állapítható meg. Az ő emléktáblájukon a következő felirat szerepel: az 1956-os forradalom és szabadságharc ismeretlen helyen nyugvó hősi halottai és áldozatai emlékére.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának