Hírek (2006)
November 6., hétfő


Erdő Péter: a katolikus egyház 1956-ban követte az eseményeket

     Budapest, 2006. november 6., hétfő (MTI) - A katolikus egyház 1956-ban követte a politikai eseményeket, nem pedig szervezte és kiváltotta azokat - jelentette ki Erdő Péter hétfőn egy konferencián Budapesten.

     Az egyház nem elsősorban a politika, vagy a forradalom szintjén, hanem inkább a humanitárius területen vette ki a részét az eseményekből, hangsúlyozta a bíboros-érsek a Magyar Katolikus Egyház, 1956 című tanácskozáson.
     Mindszenty József bíboros forradalom alatti szerepét elemezve Erdő Péter rámutatott: ő csak pár nappal a forradalom kitörése után került haza, s első megszólalásakor azt mondta, hogy először tájékozódik.
     "Egy olyan emberrel állunk szemben, aki hosszú fogva tartás után próbálja megérteni a pillanatnyi helyzetet, vagyis semmiképpen sem a forradalom vezéreinek, vagy szervezőinek egyikével, hanem egy olyan emberrel, akinek a helyzete talán azoknak a körülményeknek a kialakításához vezetett, amelyek a forradalomhoz hozzájárultak" - fogalmazott az Esztergom-budapesti érsek.
     A forradalom napjaiban egyfajta követelés fogalmazódott meg, hogy Mindszentyt hozzák vissza fővárosba felsőpetényi fogságából, ami azt jelezte, hogy bizonyos elvárások vannak személye, valamint az egyház iránt is, mondta Erdő Péter.
     Felidézte, hogy 1956 november 2-án külföldi újságírók megkérdezték Mindszentytől, igaz-e az, hogy ő lesz a miniszterelnök, amit határozottan elutasított.
     Később, már november 4-e után az amerikai követségen szintén külföldi tudósítók azt kérdezték Mindszenty bíborostól, hogy Kádár János, vagy Nagy Imre kormányát ismeri el. Ő azt válaszolta, hogy Nagy Imréét. "Ő nem azt mondta, hogy nem ismeri el sem Nagy Imréét, sem Kádár Jánosét, hogy illegitim az egész" - emelte ki Erdő Péter, hozzátéve, hogy ezekből a példákból is látszik, hogy Mindszenty József igyekezett reálisan viselkedni azokban a napokban.
     Véleményéhez hozzájárulhatott az is, hogy az apostoli szentszék a második világháború utáni időszakban a kialakult kommunista kormányzatokat valamilyen szinten elismerte, tárgyalt velük, esetleg a diplomáciai kapcsolatok visszaállítását kísérelte meg - mutatott rá az Esztergom-budapesti érsek.
     Erdő Péter a konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy megjelent A katolikus egyház 1956-ban című kötet az Új Ember kiadó gondozásában.
     A katolikus papság legnagyobb része "jól vizsgázott" 1956-ban. A hívőkkel együtt félreérthetetlenül álltak a nemzetés a szabadság oldalán, ugyanakkor igyekeztek megakadályozni minden önbíráskodást - olvasható a kötet ismertetőjében.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának