Hírek (1956)
November 17., szombatA Kádár-csoport elrendelte, hogy (…) az egész ország és Budapest különböző kerületeiben az áramszolgáltatást reggel 6 órától este 10 óráig naponta megosztva szüneteltessék, illetve korlátozzák. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Hammarskjöld távirata a Kádár-kormány helyettes külügyminiszteréhez (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Hammarskjöld Kairóból táviratot intézett a budapesti bábkormány helyettes külügyminiszteréhez. Közölte, hogy New Yorkba visszatérése után Horváth Imre külügyminiszterrel nyomban megvitatja magyarországi látogatásának kérdését. Hammarskjöldnek ezen távirata azt jelenti, hogy útját nem szakítja meg Budapesten. A budapesti bábkormány ugyanis elutasította Hammarskjöld kérését, hogy személyesen tárgyalhassa meg Budapesten a magyarországi segélyek ügyét. Ehelyett a Kádár-kormány azt ajánlotta, hogy a világszervezet főtitkára Rómában folytasson megbeszéléseket a Kádár-csoport megbízottaival.Új-Zélandban a szakszervezeti szövetség felhívást intézett a kormányhoz, hogy a szovjet csapatok magyarországi barbár beavatkozása folytán Új-Zéland szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait a Szovjetunióval. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Nyugati hírszolgálati irodák a magyarországi helyzetről (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Egyes dél-magyarországi városokban, ahol a munka részben már megindult, újabb sztrájkok kezdődtek annak nyomán, hogy a forradalmi tanácsok egyes tagjait letartóztatták. (Bizalmas!)Az ENSZ-közgyűlés pénteki ülésén Van thaiföldi herceg, a közgyűlés elnöke bejelentette, hogy a közgyűlés általános vitáját hétfőn megszakítja és áttér a kubai ENSZ-küldöttnek a magyarországi deportálásokról szóló határozati javaslata megvitatására. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Sartre a leghatározottabban elítélte a Szovjet magyarországi akcióját. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)Eden a magyarországi helyzetről (Londoni rádió) (Bizalmas!)

Eden angol miniszterelnök e percben beszédet mond a Konzervatív Párt egy ifjúsági gyűlésén.
- A Magyarország elleni szovjet támadás (…) könyörtelen erőszak egy nép ellen, amelynek egyetlen vágya a szabadság. Az angol és a francia csapatok Egyiptomban minden lehetőt megtettek, hogy elkerüljék a vérontást. (…) Undorító képmutatás a Szovjetunió részéről, hogy rabszolgasorba dönti Magyarországot és ugyanakkor rendre utasítja Angliát és Franciaországot azért, amit Egyiptomban tett. (Bizalmas!)
A Kádár-kormány rendeletet adott ki, amelynek értelmében csak a magyar és szovjet hatóságok közös engedélyével szabad élelmiszert szállítani Budapestre. Laptudósítók megjegyzik, az intézkedés célja az, hogy a sztrájkolók ne kaphassanak élelmet vidékről. (Londoni rádió) (Bizalmas!)

Az Anglia által befogadott 2500 magyar menekült közül az első hatvan megérkezett Dél-Angliába. (Londoni rádió) (Bizalmas!)

Az amerikai zsidó bizottság európai igazgatója szemenszedett hazugságnak minősítette azokat a kommunista állításokat, hogy a magyar szabadságharc alatt antiszemita kilengésekre került volna sor. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Az Amerikai Magyar Szövetség clevelandi közgyűlésén hozott határozata (Washingtoni rádió) (Bizalmas!)

Az Amerikai Magyar Szövetség vezetői harmadik napja tanácskoznak, miképpen koordinálhatják a magyarok megsegítésére indított akciókat. Az igazgatóság csütörtökön ült össze és tanácskozásait csak akkor szakította meg, amikor ablakai alatt elvonult a hatalmas tömeg, amely Magyarország mellett és a szovjet beavatkozás ellen tüntetett. (Bizalmas!)

A magyar kormány hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt osszon szét minden külföldi segélyt (AFP) (Bizalmas!)

A (…) Nemzetközi Vöröskereszt Bizottság delegációt létesíthet Budapesten, azzal a megbízással, hogy szétossza Magyarország lakossága között nemcsak a Vöröskereszt különböző országos szervezetei, hanem egyes kormányok és az ENSZ által küldött segélyeket is. A (…) magyar kormány elfogadta az Egyesült Államok által októberben felajánlott húszmillió dolláros segélyt is. A magyar kormány azonban azt kéri, hogy ezt az amerikai segélyt is a Nemzetközi Vöröskereszt ossza ki. (Bizalmas!)Svájci lapok jelentései szerint a kommunista párt tagjai egyre nagyobb számban adják vissza tagkönyvecskéiket tiltakozásul a Szovjetunió brutális magyarországi beavatkozása ellen. (Amerika Hangja) (Bizalmas!)

A londoni rádió 1956. november 17-i 14 órás magyar adásának agyagából (Bizalmas!)

A budapesti rádió felhívást közölt, amelyet állítólag a budapesti munkástanács adott ki. A felhívás kéri a munkásságot, hogy legkésőbb hétfő reggelig vegye fel a munkát. Hozzáteszi, hogy amennyiben a Kádár-kormányzat nem teljesíti ígéretét, hogy eleget tesz a munkásság követeléseinek, akkor ismét folytatódik az általános sztrájk. (…)
Bécsből érkező hírek arról szólnak, hogy a munkásság megvonta bizalmát azoktól a vezetőktől, akik tegnap Kádárral tárgyaltak. (…)
A budapesti rádió ma ismertette a Népszabadság című lap cikkét a Kádárék és a budapesti központi munkástanács közötti megbeszélésekről. Kádár eszerint megígérte, hogy a szovjet csapatokat kivonják az országból, amint megkezdi munkáját a magyar munkásság saját karhatalmi alakulata. A munkáskarhatalmat később sem oszlatják fel. Kádár azt mondotta, amint a rend helyreáll, a kormány tárgyalásokat kezd a szovjet csapatok teljes kivonulásáról. (Bizalmas!)


Hoover felszólalása az ENSZ közgyűlésének pénteki ülésén (Amerika Hangja) (Bizalmas!)

Hoover helyettes amerikai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés pénteki ülésén felszólalásában rámutatott, az igazi próbakő az lesz, hogyan szerez érvény az ENSZ a határozatoknak. A Magyarországgal kapcsolatos döntéseket az érdekelt fél figyelmen kívül hagyta. A Szovjetunió nem vonta ki csapatait Magyarországból és most megdöbbenve halljuk a barbár tömegdeportálásokról szóló híreket. (…)
El kell dönteni, milyen új lépéseket tegyenek Magyarország érdekében, különben a magyar nép szabadságvágyának kegyetlen elnyomása kitörölhetetlen nyomot fog hagyni a világ lelkiismeretén. (Bizalmas!)


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának