Hírek (1956)
Október 8., hétfő

A volt partizánok harcolni fognak a Központi Vezetőség júliusi határozatainak megvalósításáért – A MÖHOSZ partizán tagozatának aktívaértekezlete

A MÖHOSZ partizán tagozata hétfőn délután aktívaértekezletet tartott. … Ott voltak az ellenállási mozgalom egykori harcosai, a munkásmozgalom veteránjai. A beszámolót Földes László tartotta. Bevezetőben a személyi kultusz, az önkényeskedés, a törvénysértés súlyos következményeiről beszélt. ...
- Az önkénynek voltak más áldozatai nálunk is. De a legtöbb áldozat a régi mozgalmi elvtársak, a volt „spanyolosok”, a volt partizánok sorai közül került ki. Sorainkból került ki a szombaton temetett négy mártír is.
- A volt partizánok bíznak abban is, hogy nem múlnak el nyomtalanul az elkövetett bűnök, biztosak vagyunk abban, hogy a bűnösök nem kerülik el a felelősségrevonást

Amerika Hangja kommentárja Rajk László temetéséről – Bizalmas!

A kommunista rezsim szombaton délután dísztemetést rendezett. Rajk Lászlót és három társát temették el újra, akiket 1949-ben végeztek ki egy kommunista vérbíróság ítélete alapján.
Az új rezsim úgynevezett rehabilitációs tevékenysége ezzel a dísztemetéssel érte el hogy úgy mondjam tetőfokát. A bolsevizmus rémtörténetében erről a temetésről külön fejezetben fognak megemlékezni. Voltak a történelemben diktatúrák, voltak diktátorok, akik a rendszer ellenségeinek százait, ezreit pusztították el, de arra, ami szombaton a Kerepesi-úti temetőben lejátszódott, nincsen példa a történelemben. Nincs példa arra, hogy egy zsarnokság leghívebb embereit kivégezzék, majd a kivégzés után hét évvel kihantolják tetemüket és nemzeti temetést rendezzenek számukra. (Bizalmas!)

Nagy mennyiségű külföldi tűzifa érkezett a télre

A Duna budapesti szakaszának rakpartjaihoz szinte naponta érkeznek a fával megrakott uszályok. A téli tűzifa szükséges mennyiségének jelentős részét a szomszédos baráti országokból szerezzük be. A szállítmányok részben vízi úton, részben pedig vasúton érkeznek. Az importáló vállalat, a LIGNIMPEX ebben az évben kedvezőbb feltételekkel vásárol, s a tervezettnél többet hozott be. A belkereskedelemnek eddig átadott külföldi fa 21.000 tonnával haladja meg a tervezett mennyiséget. A negyedik negyedre is megtörténtek már az üzletkötések, a korábban meghatározottnál előre láthatólag 40.000-50.000 tonnával több fát hoznak be ebben az évben. A terven felüli mennyiség mintegy 30.000 családnak elegendő a télre.

Ismét csökken a vasúton a személyforgalmi korlátozás – Újabb száz távolsági és helyi vonat közlekedik október 10-től

„Október 25-ig fokozatosan megszüntetjük a vasúti személyforgalmi korlátozást” – jelentette a múlt héten a MÁV Vezérigazgatóság. Ennek első lépéseként október 5-én 45 személyvonatpárt állítottak ismét forgalomba. Most újabb csökkenés várható a korlátozásban.
Október 10-én 0 órától mintegy száz leállított távolsági és helyi munkásszállító, diák és egyéb személyvonat közlekedik ismét.

Hétfői Hírlap

Hétfői Hírlap címmel a Hazafias Népfront kiadásában új lap jelent meg vasárnap Budapesten, főszerkesztője Boldizsár Iván, felelős szerkesztője Száva István. Az 55.000 példányban megjelenő, nyolcoldalas lapot nagy érdeklődéssel fogadta a főváros közönsége, példányait órák alatt elkapkodták.

Harmincegy vagon alma érkezett vasárnap és hétfőn a fővárosba – Megjelent a piacon a vastag levelű „Eszkimó”-paraj

Vasárnap és hétfőn reggel 278 vagon áru érkezett a Nagyvásártelepre, ebből zöldfőzelék 31, gyümölcs 55, szárazbab 1, burgonya 185, kínai tojáspor 4 vagon. A Csepel-szigeti nagy kertészeti üzemek napról-napra több őszi karfiolt szállítanak a fővárosba. A tisztított karfiol árát hétfőn 2.80-3.60 forintra szállították le kilónként. Megjelent a piacon a vastaglevelű őszi, úgynevezett „Eszkimó”-paraj. Ára az állami kiskereskedelmi boltokban 3.60 forint kilónként. A Zala megyei gesztenye árát 8-10, a Balaton melléki papírhéjú édesmanduláét pedig 13.50 forintban állapították meg. Megjött Vácról az ottani híres kecskecsecsű piros és kék szőlő. A csemegeboltokban 7.60 forintért árusítják. Vasárnap és hétfőn 31 vagyon téli alma érkezett a fővárosba, zöme Jonathán és Batul.

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának