Hírek (1956)
December 6., csütörtök

A Budapesti Rendőrfőkapitányság közleménye

1956. december 6-án a kora délutáni órákban szervezett munkások és régi kommunista harcosok munkásgyűléseket tartottak a város különböző részein. A munkáshatalom és a népi demokrácia mellett tüntető csoportok követelték, hogy a kormány tegyen hathatós intézkedéseket a főváros rendjének, közbiztonságának mielőbbi helyreállítása érdekében. A munkásgyűléseket tiltakoztak az ellenforradalmi elemek terrorcselekedetei ellen. (…)
A munkásgyűléseket ellenforradalmi elemek, akik elvegyültek a tüntetők között, igyekeztek megzavarni. Provokatív jelszavakat kiabáltak és még a fegyveres provokációtól sem riadtak vissza. (…)
A párt és a kormány mellett békésen tüntető dolgozókat zavaró provokátorok közül ötvenet a rendőrség őrizetbe vett.
Közeledik a gyermekek kedves ünnepe, a karácsony. Tavaly ilyenkor már csomagokat cipelő emberekkel volt teli a város. Egy évvel ezelőtt már megkezdődött az ünnepi vásár. Most, a nehéz hetek után, a kereskedelemnek és az élelmiszeriparnak jelentős erőfeszítéseket kell tennie, hogy a legszükségesebb élelmiszerekből is biztosítsa a lakosság ellátását. (…)
Hal, baromfi és tej bőségesen van, mivel a háziszárnyasok, a tej- és tejtermékek exportját beszüntették. A hagyományos beigli elkészítését azonban a dió és mák hiánya akadályozza. (…)
Fenyőfa és szaloncukor sajnos nincs biztosítva. Romániával és Jugoszláviával most tárgyalnak a fenyőfa behozataláról, ennek eredménye azonban még bizonytalan.
Ezekben a hetekben az erőművek, a kórházak, a lakosság, a gyárak arra kérik a bányászokat, hogy termeljenek több szenet. A bányákban azonban igen sok a nehézség, mert a frontfejtések közül sok beszakadt, nagyarányú fenntartási munkákat kell végezni, a gépeket kell kijavítani, sok helyütt pedig szükséges a vágatok víztelenítése. A bányászat helyzetével kapcsolatban illetékes helyen a következő tájékoztatót adták:
- A többhetes munkaszünet idején a bányák állapota rendkívüli módon leromlott, éppen ezért szükségessé vált, hogy országosan felmérjék s megvizsgálják a bányák helyzetét és országosan megállapítsák a bányász létszámot. Ezt a munkát még az elmúlt héten megkezdték a bányászat vezetői, a trösztök irányítói, mérnökök, legkiválóbb bányászok, szakemberek.


A Pest megyei tanács felülvizsgálja a megyében a forradalmi bizottságok által hozott határozatokat

A Pest megyei tanács végrehajtó bizottsága elhatározta, hogy a járásokban és a községekben alakult forradalmi bizottságok 1956. október 23. után hozott határozatait felülvizsgálja, s amennyiben azok jogosak és helyesek, jóváhagyja. Ezek a határozatok főleg személyi ügyekre vonatkoznak, s az eddigi felülvizsgálatok azt mutatják, hogy közülük nagyon sok a nép követelésére történt és helyes. A szobi járási tanács élére például Ormándy József pártonkívüli dolgozót helyezte a járási forradalmi bizottság. Ehhez a megyei tanács végrehajtó bizottsága elvileg máris hozzájárult. Megállapították, hogy Ormándy József a törvényes rendnek megfelelően irányított a járás községeit. A bizottságok Pest megye községeinek mintegy húsz százalékában váltották le a vezető közigazgatási funkcionáriusokat. Hárs Lajosné tanácselnök-helyettes véleménye szerint a felülvizsgálatoktól függően előreláthatóan nagyon sok határozatot jóvá fog hagyni a megyei tanács végrehajtó bizottsága.

Eddig mintegy húsz vagon lőszert tettek ártalmatlanná a tűzszerészek

- Az október 23-tól eddig eltelt időszakban körülbelül 300 lakásban szedtük össze az ott talált lövedéket, ezen kívül mintegy húszvagonnyi különféle fel nem robbant lövedéket, lőszert találtunk olyan házakban, játszótereken, utcákon, kapualjakban, ahol lehetőség volt arra, hogy a tűzszerészek hozzáférjenek. Ezeket már meg is semmisítettük. Naponta átlag ötven bejelentést intézünk el. Közöttük akad olyan, amelynek a megoldása egy hetet is igénybe vesz. Sok olyan lőszert találunk, amelynek a gyújtóját a helyszínen kell kiszerelni, mert csak így szállíthatjuk el. Ez az egyik legveszélyesebb munka.A postahivatalokban, a raktárakban az elmúlt hetekben rengeteg csomag maradt, amelyeket járművek hiányában nem tudtak kézbesíteni. Most már a posta gépkocsijainak mintegy 80 százaléka dolgozik, így hamarosan valamennyi csomagot kézbesíthetik.

Cabot Lodge kijelentette, hogy a magyar hatóságok visszautasítása sértés Hammarskjöld ellen (AFP) (Bizalmas!)

Cabot Lodge, az Egyesült Államok ENSZ-küldöttségének vezetője, kijelentette, az a tény, hogy a magyar hatóságok elutasították az ENSZ főtitkárának fogadását december 16-án Budapesten, „sértést jelent a főtitkárral és az egész civilizált világgal szemben”. (Bizalmas!)A Le Figaro első oldalon számol be a szerdai budapesti tüntetésekről és azt írja, hogy a tömeg „Le Kádárral!”, „Hol van Nagy Imre?” kiáltásokkal vonult fel. A lap szerint csütörtökre általános sztrájkot várnak. (Bizalmas!)

A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményéről (Londoni Rádió) (Bizalmas!)

A Magyar Labdarúgó Szövetség közölte, hogy több, külföldön tartózkodó magyar játékos nem kíván visszatérni Magyarországra. Engedélyt akarnak kérni, hogy külföldi csapatokban játszhassanak. A magyar szövetség közlése szerint ez súlyosan megsérti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályait. Magyar játékosok nem játszhatnak külföldön a Magyar Labdarúgó Szövetség engedélye nélkül – mondta a budapesti közlemény. (Bizalmas!)

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának