Hírek (1956)
November 26., hétfő

A Nemzetközi Vöröskereszt 200 000 személyt étkeztet Budapesten

A Nemzetközi Vöröskereszt 1957. január 31-ig mintegy 200 000 ember részére Budapesten konyhát tart fenn. Az akció december 1-jén indul ...
Csepelen (…) a Nemzetközi Vöröskereszt központi raktárt létesített, ahová az összes küldeményeket szállítják. Az eddigi gyógyszer, nagy tápértékű élelmiszerek és szénszállítmányokon kívül a Vöröskereszt a közeljövőben előreláthatólag ablaküveget, pokrócokat, ágyneműt és ruhát is szállít majd Budapestre. Vidéken Miskolc és Szolnok városok kivételével Vöröskereszt-segély nem szükséges.


Nehru indiai miniszterelnök különmegbízottja, aki mint ismeretes, vasárnap este Budapestre érkezett, hétfőn összeköttetésbe lép Kádárral. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)Bulgáriai letartóztatások (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Szófiából Belgrádba érkezett hivatalos jelentések szerint a bulgáriai kommunista hatóságok nagyszámban tartóztatnak le embereket. (…) A hatóságok ezzel akarják elejét venni, hogy a magyar szabadságharchoz hasonló mozgalom lobbanjon ki Bulgáriában. (Bizalmas!)

Négyszáz magyar menekült érkezett Bécsből Párizsba (AFP) (Bizalmas!)

Vasárnap délután 400 magyar menekült érkezett Bécsből Párizsba. Amikor a magyar menekültek kiszálltak a vonatból, a párizsi Gare de l,Est csarnokában szólt a magyar himnusz és a párizsiak tapsoltak és azt kiabálták: Éljen Magyarország. (Bizalmas!)

Az AFP a magyar menekülőkről (Bizalmas!)

Vasárnap 2100 személy jelentkezett az osztrák hatóságoknál. Szombatról vasárnapra virradóan 3200 fő. Október 28-a óta mintegy 82 000-re becsülik a menekültek számát. (Bizalmas!)

A Manchester Guardian (…) megemlékezése a Budapesten elhunyt Yolland Arthurról (MTI) (Bizalmas!)

A Manchester Guardian rövid, meleghangú harmadik vezércikkben emlékezik meg a Budapesten elhunyt angol származású Yolland Arthur budapesti volt egyetemi tanárról.
- Yolland Arthur – állapítja meg a cikk – igazi úttörő és nagyon népszerű angol export volt, mert angol nyelvre és futballra tanította a magyarokat. (…)
A PAP lengyel hírügynökség hétfőn reggel közölte, hogy a varsói újságírók szövetsége kérte a lengyel kormányt, adjon menedékjogot Nagy Imrének és társainak, ha azok Lengyelországba kívánnak menni. (AFP) (Bizalmas!)

A Reuter tudósítójának jelentései a magyar helyzetről (Londoni Rádió) (Bizalmas!)

A munkások vezetői hétfőn a hírek szerint elhatározták Budapesten, (…) kitartanak amellett, hogy munkába kell állni. Úgy vélik, hogy a sztrájk folytatása többet ártana a munkásoknak, mint amennyit használna. A munkások vezetői kijelentették, talán elejtenék a Nagy Imre visszatérésére irányuló követelésüket, ha személyesen beszélhetnének vele és ha Nagy Imre maga mondaná nekik, hogy nem óhajt visszatérni…
A Reuter jelentése szerint a csepeli vasmű 38 000 munkása közül alig 9000 jelent meg a gyárban hétfőn reggel. Csupán karbantartási munkálatokat végeztek. A termelés nem indult meg. A hírügynökség szerint valószínűleg ugyanez a helyzet a többi budapesti gyárban is. (Bizalmas!)
Victor Larock belga külkereskedelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy (…) megbízható értesülés szerint a moszkvai egyetemet egy napra bezárták, miután a diákok a londoni BBC Magyarországról szóló jelentéseinek sokszorosított példányait terjesztették. (AP) (Bizalmas!)

Eisenhower magyar menekülteket fogadott (Washingtoni Rádió) (Bizalmas!)

Eisenhower elnök 12 magyar menekültet fogadott a Fehér Házban. (…) Három menekült kérte, hogy ne fényképezzék le, mert hozzátartozóik Magyarországon vannak és félnek, hogy bajuk történhet. (…) Zakariás Anna azt mondta, biztosan tudja, hogy Amerikában mindnyájan boldogan fognak élni, csak az otthonmaradtak szomorú sorsa aggasztja őket. (Bizalmas!)A brit külügyminisztérium szóvivője (…) kijelentette: Nagy-Britanniának semmiféle jogalapja nincs ahhoz, hogy diplomáciai úton beavatkozzék Nagy Imre (…) elhurcolásának ügyébe. (AFP) (Bizalmas!)Bécsben tegnap utcai gyűjtés volt a magyar menekültek számára. A hideg és havas idő ellenére néhány óra alatt másfél millió schilling gyűlt össze. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Magyar menekült elbeszélése (Amerika Hangja) (Bizalmas!)

Vasárnap érkezett Bécsből Strassburgba egy magyar menekült, akit szovjet katonák szabadítottak ki a kelet felé tartó deportáló vonatból. Elmondta, hogy Budapesten az utcán fogták el és 200 hasonló korú társával együtt marhavagonban a Szovjetunió felé irányították. Körülbelül 50 kilométernyire Budapesttől szovjet katonák támadást intéztek a vonat ellen és kiszabadították a foglyokat. A menekült azt hiszi, hogy szökött szovjet katonák voltak, akik sajnálatból mentették meg őket a deportálástól. (Bizalmas!)

Kádár János hétfő esti beszédéről (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Kádár János hétfőn este tíz órakor mondott rádióbeszédében egyáltalában nem foglalkozott a munkástanáccsal folytatott tárgyalásokkal. A közbiztonság megszilárdítását, az állítólag bujkáló ellenforradalmároknak nevezett személyek felkutatását, a munka felvételét, a munkafegyelem erősítését sürgette. Elismerte, hogy a sztrájk sok helyen még mindig tart, a termelés elindítása különösen a bányákban igen vontatottan megy. (…)
Ígérte, hogy mihelyt megindul a termelőmunka az ország egész területén és helyreáll a törvényes rend, megváltoztatják a kormány összetételét. Abban azonban kommunisták mellett csak olyan nem kommunisták szerepelhetnek, akik készek a népköztársaság államrendjének, az úgynevezett szocialista vívmányok megvédésének alapján dolgozni. (…)
Nagy Imre deportálását Kádár röviden így írta le: Lehetővé tettük számukra, hogy elhagyják a Magyar Népköztársaság területét. (…)
Kádár ismét tiltakozott az ellen, hogy az ENSZ foglalkozzék a magyar helyzettel. (…) Magyar belügynek tekinti Kádár János az orosz csapatok beavatkozását is. Szerinte a szovjet csapatok fellépése jogilag vitathatatlan és világos. A harcokba a törvényes magyar kormány kérésére avatkoztak be. (Bizalmas!)


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának