Hírek (1956)
November 28., szerda

A közellátási kormánybiztos utasítása

A szesztilalmat november 30-tól (…) megszüntetem. (…) A boripari, szeszipari és söripari vállalatok haladéktalanul gondoskodjanak az italboltok és más vendéglátóipari üzemek folyamatos ellátásáról
Nyers Rezső kormánybiztos


A Kisiparosok Szabad Szervezete biztosította a vidéken élő kisiparosoknak a munkájukhoz nélkülözhetetlen cipőtalpbőrt.A kereskedelem hírei

Sóvonatokat indítanak azokba a megyékbe, ahol a sertésvágások megindulásával a legégetőbb a sóellátás megjavítása. (…)
A kereskedelem nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a közeledő Mikulásra, majd karácsonyra a legkeresettebb cikkeket biztosítsa. (…)
A vendéglátóipar a rendbe hozott éttermekben az elmúlt hetekben egytálételt szolgált ki. Most több budapesti étterem, vendéglő megkezdte az étlap szerinti kiszolgálást.


Eltűnt autóbusz

Az N. P. 9609 számú Skoda Marawska (…) autóbusz, amelyet a pozsonyi autóközlekedési igazgatóság használ (…), Komárom környékén eltűnt.

A MAVÁG Vörösmarty kultúrház Filmszínháza (…) a Bel Ami című francia-osztrák filmet játssza.Megkezdte tevékenységét a Magyar Értelmiség Forradalmi TanácsaVisszaállítják a vasutasok régi kedvezményeitA forradalmi munkás-paraszt kormány határozata az 1956. november havi bérek rendezéséről

A forradalmi eseményekre való tekintettel a kormány engedélyezi, hogy mindazon dolgozók részére, akik 1956. november 20-ig bezárólag a munkát felvették, vagy munkakészségüket igazolták, a november 1-jétől 20-ig terjedő időre (…) bér kerüljön kifizetésre. A kormány egyidejűleg elrendeli, hogy azoknak, akik november 20. után a munkát (…) beszüntették, vagy esetleg a jövőben beszüntetik, a sztrájk időtartamára munkabér nem fizethető.

A Külügyminisztérium szóbeli jegyzéke a budapesti osztrák követségnek

A Kossuth-rádió jelentése szerint a Magyar Külügyminisztérium szóbeli jegyzékben kérte a budapesti osztrák követségtől, mozdítsa elő a Magyarországról Ausztriába távozott, vagy kényszerrel elvitt fiatalkorú gyermekek mielőbbi visszatérését. (…) A soproni diákok nagy részét például fasiszta terroristák félemlítették meg és teherautón százával vitték őket Ausztriába, köztük a soproni erdészeti technikum 15-16 éves diákjait is. (…)
A megfelelő kormányrendeletek értelmében az így visszakerülő fiatalkorúak minden eljárás nélkül otthonaikba térhetnek.


Hazatelepítési központ működik Győrött, Szombathelyen és Zalaegerszegen

Az utóbbi napokban (…) mind több azoknak a száma, akik visszatérnek Magyarországra. (…) Győrött, Szombathelyen és Zalaegerszegen az Országos Rendőrkapitányság hazatelepítési központot állított fel. A központokban a hazatértek díjmentes étkezést és szállást kapnak. (…) A központok a beérkezéstől számított 48 órán belül mindenkit útba indítanak lakóhelyére.

Az Országos Rendőrkapitányság vezetőjének közleménye

Az Országos Rendőrkapitányság vezetője felhívja mindazokat, akiket az 1956. október 23-a utáni időszakban ellenforradalmi terrorista elemek bántalmaztak, vagy megsebesítettek, illetőleg akiknek hozzátartozóját ellenforradalmi elemek megölték, hogy ezt (…) az illetékes rendőrkapitányságnak (…) jelentsék.
Az Országos Rendőrkapitányság vezetője felhívja továbbá mindazokat, akiknek lakását ellenforradalmi elemek feldúlták, vagy kifosztották, onnan házkutatás ürügyével értéktárgyakat vittek el, szintén jelentsék a rendőrkapitányságnak.


A Magyar Forradalmi Ifjúmunkás Szövetség országos ideiglenes bizottságának felhívása

Ifjúmunkások! Az októberi véres napok alatt megmutattuk, hogy készek vagyunk feláldozni életünket ha kell, a magyar haza, a magyar nép jövőjéért. (…) Mi most azt mondjuk: halogatás nélkül kezdjünk a romok eltakarításához, a károk helyreállításához.

Hammarskjöld mégis Budapestre jön? (DPA) (Bizalmas!)

Hammarskjöld ENSZ-főtitkár csütörtökre virradóra ismét felszólította a magyar kormányt, adjon határozott választ az ENSZ közgyűlése ama kérésére, hogy Magyarországra megfigyelők utazhassanak. (…)
Egyébként az ENSZ képviselői között egyre fokozódik az a nézet, hogy Magyarországot (…) ki kell zárni a világszervezetből.
Mint a bécsi katolikus hírügynökség közli, (…) magyar egyházi körök felszólaltak a (…) tömeges menekülés ellen, amely - mint mondják - pánikhangulatra vezethető vissza. A magyar egyházi hatóságok a legszigorúbban megtiltották papjaiknak Magyarország elhagyását. (Bizalmas!)


Puskás Ferenc felesége Ausztriába menekült. (Londoni rádió) (Bizalmas!)Tömeges letartóztatások Magyarországon (DPA) (Bizalmas!)

Ausztriába érkezett menekülők beszámolnak arról, hogy az egész országban tömeges letartóztatások folynak (…)
Budapesti menekülők elmondották, hogy a magyarországi Vöröskereszt-segélyt olyan személyek nem kaphatják meg, akik nem tetszenek a kommunistáknak. (Bizalmas!)


Már körülbelül 90 000-re tehető a disszidáltak száma (AFP) (Bizalmas!)

Most már körülbelül 90 000-re tehető a disszidáltak száma. Az osztrák-magyar határ mentén lövéseket lehetett hallani. Az egyik magyarországi menekült elmondotta, hogy körülbelül 20 lelőtt személy fekszik az egyik erdőben, közel Rechnitz osztrák határállomáshoz (…), hogy „elrettentő például” szolgáljanak. (Bizalmas!)

Nyugati jelentések Malenkov budapesti tartózkodásáról (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Egy nyugati távirati iroda jelenti (…), Malenkov volt szovjet miniszterelnök a magyar fővárosban tartózkodik. (…) A hírszolgálati iroda értesülése szerint a Kádár magatartásában beállott merevedés mögött Malenkov áll. (Bizalmas!)

Szovjetellenes tüntetés Győrben (Amerika Hangja) (Bizalmas!)

…vasárnap egy kerékpáros férfi járta Győr városát, és ahol embercsoportot látott, ott részegséget színlelve a következőket szavalta: „Ez a haza magyar haza, minden orosz menjen haza!” A győri kommunista lap beszámolójából kitűnik, hogy (…) több órán át járta a várost (…) anélkül, hogy bárki ellentmondott volna neki, vagy a rendőrség lefogta volna. (Bizalmas!)

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának