Hírek (1956)
November 25., vasárnap

Dr. Münnich Ferenc, a fegyveres erők minisztere az alábbi nyilatkozatot tette:

Az elmúlt időkben dolgozó népünk kívánságára a Fegyveres Erők Parancsnoksága karhatalmi tiszti ezredeket hozott létre a néphez hű tisztekből (…)
A karhatalmi tiszti ezredek állománya együttműködve fővárosunk rendőrségével és a szovjet egységek katonáival, számtalan helyen likvidált különböző bandita csoportokat, rablókat és fosztogatókat.


A Nagybudapesti Központi Munkástanács titkárságának közleménye

A Nagybudapesti Központi Munkástanács változatlanul érvényesnek tekinti a november 23-án kiadott felhívást az ország területén megindult termelőmunka további folytatására. A Nagybudapesti Központi Munkástanács november 26-án, hétfőn a kormánnyal folytatja a tárgyalásokat. Ennek alapját a november 14-én megfogalmazott határozat pontjai képezik.

Jugoszláv jegyzék Magyarországhoz és a Szovjetunióhoz

Mint a Tanjug jelenti, Dobrivoje Vidics jugoszláv külügyi államtitkár-helyettes (…) jegyzéket nyújtott át a Szovjetunió belgrádi nagykövetének. (…) Kúti belgrádi magyar ügyvivőt is fogadta és szintén jegyzéket nyújtott át neki.
A két jegyzék (…) azzal a megállapodással foglalkozik, amelyet a Magyar Népköztársaság (…) és a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság kormánya kötött a Nagy Imre-csoportnak adott menedékkel és a menedék megszűnte utáni megoldási móddal kapcsolatban.


Az első magyar menekülők megérkeztek Olaszországban (DPA) (Bizalmas!)

Az olasz segélyszervezetek összesen 2800 politikai menekültet készek befogadni… (Bizalmas!)

Az Osservatore Romano Mindszentyről (Amerika Hangja) (Bizalmas!)

…a Vatikán hivatalos lapja foglalkozik a Kádár-féle bábrezsimnek Mindszenty hercegprímás elleni támadásaival és megállapítja, hogy (…) szégyenteljes rágalmai bumerángként fognak visszavágni. (…)
November 3-i rádióbeszédében a hercegprímás határozottan leszögezte, hogy nem kíván foglalkozni politikával, (…) annyit mondott, hogy őszintén kívánja a magyar nép gazdasági és szociális fejlődésének biztosítását és felemelte kérőszavát a béke helyreállítása érdekében. (Bizalmas!)


Verekedés Párizs egyik külvárosában a magyar felkeléssel kapcsolatos emlékünnepélyen (AFP) (Bizalmas!)

Vasárnap délelőtt Párizs északi külvárosában Saint-Denis-ben incidensekre került sor azzal kapcsolatban, hogy a Radikál-Szocialista Szövetség egy küldöttsége koszorút helyezett el a magyar felkelés halottainak emlékére. A koszorúzást végző küldöttséget körülfogta (…)a kommunisták egy csoportja (…), azt kiabálták, hogy „a fasizmus nem fog áttörni”. (Bizalmas!)

Vasárnap nem volt telefon-összeköttetés Budapest és Bécs között (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)A londoni rádió magyar vonatkozású hírei (Bizalmas!)

Az Angliába érkező magyar menekültek számát ezentúl nem korlátozzák.
Eddig összesen több mint hetvenezer menekült érkezett Magyarországból Ausztriába. A menekülés mind nehezebbé válik, mert az oroszok erősen megszigorították a határzárat. (…) A határ magyar oldaláról néha lövöldözést lehet hallani.


Kéthly Anna sajtóértekezlete (AFP) (Bizalmas!)

Kéthly Anna szombaton tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy minden pillanatban távirati értesítést vár Nagy Imre sorsáról. (…) Hozzátette, hogy „el kell készülni a legrosszabbra”. (Bizalmas!)

Dobi István fiának sikertelen disszidálási kísérletéről (AFP) (Bizalmas!)

A Presse című osztrák lap szerint Dobi István fiának nem sikerült nyugatra menekülnie. (…) Győrnél (…) apjának személyi testőrsége felismerte és visszavitte Budapestre. (Bizalmas!)

New Yorkban várják a magyar kormány válaszát Hammarskjöld magyarországi látogatása ügyében (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

A magyarországi ENSZ-küldött újságíróknak úgy nyilatkozott, (…) valószínűnek tartja, hogy ha Budapesten hozzájárulnak Hammarskjöld látogatásához, azt egy későbbi időpontra kérik majd kijelölni. A halasztást azzal indokolta, hogy előbb bizonyos rendet akarnak teremteni Budapesten, helyre akarják hozni a kormányépületeket, hogy legalább székkel tudják megkínálni az ENSZ-főtitkárt... (Bizalmas!)

Hogyan került Mindszenty az amerikai követségre (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Mindszenty bíboros elkerülte az oroszok csapdáját – jelenti a svájci katolikus hírügynökség, majd így folytatja:
November 4-én hajnalban (…) Mindszenty bíborost telefonon kérték, menjen azonnal a parlamentbe, ahol Nagy Imre kormánya ülésezik. (…) A parlament közelében (…) észrevette, hogy orosz páncélosok zárják körül az épületet. Nyomban megfordult és az amerikai követség egyik szomszédjához tért be. Innen hívta fel telefonon az amerikai követet, menedékjogot kérvén az amerikai követségtől. A követ biztosította Mindszenty bíboros számára a menedékjogot, a prímás pedig kíséretének védelme alatt pár perc múlva elérte az amerikai követséget. (Bizalmas!)


Győri lap cikke a Kádár-kormányról (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Széltében-hosszában az a hír terjedt el, hogy Nagy Imrét, akit az ország népe becsül, szovjet csapatok rabolták el és vitték Romániába. A hír nyilvánvalóan rosszindulatú koholmány - teszi hozzá a Kisalföld -, de a kormány nem szólal meg és nem ad kielégítő tájékoztatást, amivel csak ront a helyzeten. (Bizalmas!)

Maléter családja Ausztriába érkezett (DPA) (Bizalmas!)

Maléter volt honvédelmi miniszter felesége és két gyermeke Ausztriába menekült. (…) Maléterné kijelentette, hogy november 4. óta férjéről nem tud semmit. (Bizalmas!)

Magyar vonatkozású hírek (AP) (Bizalmas!)

A dán kormány elhatározta, hogy mintegy ezer magyarnak ad menedéket...
A Nachtdepesche című nyugat-berlini képeslap (…) azt írta, hogy Nagy Imre volt magyar miniszterelnököt Romániából szovjet katonai repülőgépen Moszkvába szállították. (Bizalmas!)
Szombaton mintegy 250 magyar és amerikai magyar gyászmenetet rendezett a Fehér Ház előtt, hogy ezzel drámai aláfestést adjon annak a kérésnek: nyújtsanak segítséget az oroszok által elfoglalt Magyarországnak. (AP) (Bizalmas!)

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának