Hírek (2006)
Október 5., csütörtök


1956 - Hiller István az évfordulós kulturális programokról (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. október 5., csütörtök (MTI) - Október 23-át Michael R. Bloomberg, New York főpolgármestere a Magyar Forradalom Napjává nyilvánította - áll abban a proklamációban, amelyet Hiller István, oktatási és kulturális miniszter Michael R. Bloombergtől, New York főpolgármesterétől kapott ezekben a napokban és amelyet felmutatott a sajtónak a csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeumban.

     A sajtótájékoztatón a miniszter és a tárca két szakállamtitkára, Bogyay Katalin és Schneider Márta részletesen ismertette a forradalom 50. évfordulójára elkészült magyar és nemzetközi programokat és alkotásokat.
     Hiller István beszámolt róla, hogy a több mint egymilliárd forintnyi állami támogatással megvalósuló 350 különféle kulturális alkotás és program lehetővé teszi, hogy méltó módon emlékezzen meg az egész ország, valamint a külföldi kulturális intézetek a nagykövetségek, a külföldön élő magyarok a forradalom és a szabadságharc 50. évfordulójáról.
     A miniszter kiemelte, mennyire fontos a mai diákok tájékoztatása 1956-ról. Ezt a célt szolgálja egyebek között az az adattár, amely az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből az ötven évvel ezelőtti ősz október 23. és november 4. közötti eseményeit tartalmazza. Ezt minden középiskolába eljuttatják.
     De legalább ennyire látniuk kell a mai fiataloknak Forró ősz a hidegháborúban - Magyarország 1956-ban című ismeretterjesztő dokumentumfilmet - Kóthy Judit és Topsits Judit munkáját - valamint a Budapesti Történelmi Múzeum Magyarország 1956-ban Erich Lessing képein című kiállítását.
     Megjegyezte, hogy a középiskolások számára különösen érdekes lehet az a 14 éves fiú által 1956-ban írt napló, amely Kieselbach Tamás magánkiadásában jelent meg és amelyből 1200 példányt felajánlott a magyar középiskolák számára. A diákoknál maradva, beszámolt a forradalom és a szabadságharc témáját felölelő vetélkedőről. Az internetes versenyen induló 80 csapat a VI. fordulóban a forradalom 50. évfordulóján méri végül össze erejét, és ekkor dől el, kik lesznek a győztesek.
     Kérdésre válaszolva Hiller István elmondta: a győztes csapat számára - az előzetes hírekkel ellentétben - nem Moszkvába szól majd a jutalomút, hanem Párizsba, és a fiatalok ott elmehetnek a Pére Lachaise temetőbe megnézni Nagy Imre síremlékét, valamint találkozhatnak olyan nagyságokkal, mint Méray Tibor és Fejtő Ferenc, akik megoszthatják velük személyes élményeiket is. "Biztos vagyok benne, sok minden megtudható egy könyvből, de más személyesen megtapasztalni mindezt" - tette hozzá.
     A miniszter felhívta a figyelmet a Műcsarnokban nyíló kiállításra, amelyen 160 kortárs művész mondja majd el alkotásain keresztül, számára mit jelent 1956.
     Kiemelte azt az érdekes színházi előadást, amelyet 1956. októberében mutatott be az akkor éppen megalakult József Attila Színház és amelynek a premierjén megjelent Nagy Imre is: a Szabadsághegy című darab soha nem került többet színre. Íróját, Gáli Józsefet a Tóth Ilona perben másodfokon halálra ítélték, de nemzetközi tiltakozás miatt az ítéletet 15 éves börtönbüntetésre módosították. Most ismét látható lesz a Szabadsághegy Léner Péter rendezésében.
     Az egyik újságíró megkérdezte a minisztertől, hogyan és hol tölti majd október 23-át? "Bár még nem tudom órára pontosan az akkori programomat, de bizonyára részt veszek állami ünnepségeken és megemlékezéseken, és arra is szakítok alkalmat, hogy a családommal elmenjek a Nagy Imre Emlékmúzeumba. Október 23. és november 4. között valamikor bizonyára találkozok Nagy Imre unokájával és annak férjével, november 4-én pedig elmegyek a temetőbe."
     Hiller István után Schneider Márta és Bogyay Katalin számolt be részletesen az 1956-tal foglalkozó képző és iparművészeti, valamint fotókiállításokról, szobrokról, játék- és dokumentumfilmekről, színdarabokról, és arról, hogy külföldön hogyan ünneplik meg az évfordulót.
     Bogyay Katalin kiemelte a New York-i Times Square-en, az 50. utca és a Broadway sarkán látható 56-os archív óriásplakátokat, amelyek nagy visszhangot keltettek és amelyekre hivatkozva nyilvánította Michael R. Bloomberg október 23-át a Magyar Forradalom Napjává.
     A tájékoztató előtt Szabados György és az Új Dimenzió Műhely Elégia 56 című zeneműve volt hallható, a háttérben pedig a Rainer M. János történész forgatókönyve alapján készült, Forró ősz a hidegháborúban - Magyarország 1956-ban című dokumentumfilmet vetítették.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának