Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Kultúra - Angyal és Kádár - Budapesti Kamaraszínház

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Angyal István 56-os forradalmár önvallomásai és Kádár Jánosnéval készült interjúk alapján írt drámát mutat be Angyal és Kádár címmel a Budapesti Kamaraszínház az Ericsson Stúdióban pénteken.

     Az előadás szövegkönyvét Kornis Mihály Kádárné balladája című monodrámája és Angyal István 1956-os mártír sajátkezű vallomása, kihallgatási jegyzőkönyvei, valamint Eörsi István tanulmányai alapján állította össze a darab rendezője, Sólyom András.
     Angyal István 1956. október 23. után a Tűzoltó utcai felkelőcsoport vezetője volt Csongovai Peer Olaf filmrendezővel és Szirmai Ottó rádiódramaturggal együtt. A szovjet hadsereg november 4-i inváziója után november 8-ig folytatták a fegyveres ellenállást. Utána a Péterfy Sándor utcai kórház pincéjében ellenállásra buzdító röplapokat állított elő, november 16-i letartóztatásáig. Ellenforradalmi tevékenység vádjával halálra ítélték, és a Budapesti Gyűjtőfogház udvarán felakasztották 1958. december 1-jén.
     Angyal börtönben írt önvallomásai döbbenetes kordokumentumok. Megismerhetőek belőlük a forradalom történetének részletei, a fegyveres és fegyvertelen harcok, a résztvevők, köztük Nagy Imre és Kádár János, valamint egy elvhű forradalmár nézetei.
     Kornis Mihály a balladát egy Kádár Jánosnéval készült interjú-sorozat alapján írta. Kádárné jelen volt Angyal István bírósági tárgyalásán. Kádárné szavai mögött a férjéhez, elvtársához való kötődésen túl a történelmi fordulatok bonyolultsága miatt érzett feszültség is végig jelen van.
     Angyal István tragikus hős, aki konokul vállalja sorsát, hiszen meggyőződéssel, mélységes hittel vezérelt életet élt. Barátja, Eörsi István írta róla egy visszaemlékezésben: "Életem csúcsára jutottam - mondta letartóztatása előtt, amikor menekülésre biztattam -, nem akarom végigcsinálni a lassú lezüllést, ami most következik".
     Egy róla készült dokumentumfilmben Eörsi így jellemezte: Angyal Auschwitz-ból való hazakerülése után nagyon hamar kommunista lett. Meggyőződéses, tiszta ideál-kommunista, aki úgy érezte, csak a kommunizmustól várhatja, hogy megszünteti egyszer s mindenkorra az elnyomás minden formáját. Minthogy idealista volt, és nem reál-politikus nagyon hamar átlátta, hogy miféle rendszer épül itt, és némelyek szerint - mások azt mondják, ez legenda - Sztálin fényképét már '49-ben felakasztotta a vécéjében fejjel lefelé. Ha ez igaz, ez egy életveszélyes akció volt, mert ha ezzel egy ember is feljelenti, és így megtalálják, akkor nem egyszerű, sima halált hal, hanem a lehető legszörnyűbb halált.
     A Budapesti Kamaraszínház előadásában Kádárné szerepét vendégként Pap Vera játssza, Angyal Istvánt Varga Zoltán alakítja. További szerepekben Bozsó Péter, Stefanovics Angéla, Dolmány Attila és Németh Kristóf látható.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának