Hírek (2006)
Október 25., szerda


Kultúra - Dokumentumfilm Szigethy Attiláról

     2006. október 25., szerda (MTI) - Befejeződött a Dunántúli Nemzeti Tanács néhai elnöke, Szigethy Attila 1956-os szerepéről és mártírhaláláról készült film forgatása, amelyhez szakmai segítséget nyújtott dr. Borbély József soproni történész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának adjunktusa.

     Szigethy Attila és későbbi mártírtársai a forradalom napjaiban Győrben szervezték a "dunántúli ellenkormányt", ahogyan azt a megtorlásokat előkészítő egyik beszédében Kádár János nevezte. A bosszúhadjárat során őt is elfogták, de elítélni nem tudták, mert még a győri börtönben öngyilkos lett. Később a sopronkőhidai rabtemetőben földelték el, sorstársai Tihanyi Árpád, Földes Gábor, és Gulyás Lajos mellett.
     Nyugvóhelyüket a rendszerváltás után két évvel tártak fel. Az ott nyugvó forradalmárok holttestét exhumálták. Az eseményen Dr. Borbély József is részt vett, majd később Szigethy Attila kapuvári újratemetésén, a család kérésére ő mondott emlékbeszédet.
     Az elmúlt évek alatt a soproni történész egybegyűjtötte a szóban forgó forradalmi vezetők életrajzát, dokumentumokat és interjúkat készített több szemtanúval, a megtorlások túlélőivel.
     A néhány héttel ezelőtt forgatott dokumentumfilmben ő maga is nyilatkozik, de a rendezők megszólaltatják Szigethy Attila lányát is, aki visszaemlékezik a forradalom napjaira. Felidézik a mosonmagyaróvári sortüzet és annak kivizsgálását, azután Szigethy fogsága és öngyilkossága körüli eseményeket, majd a temetését, amelyen legközelebbi hozzátartozói csak külön engedéllyel vehettek részt. A filmben nem csupán a politikusról esik szó - aki egyébként a nyilasok üldözésnek éppúgy ki volt téve, mint később a kommunista rendszerének - hanem az emberről, az apáról is megemlékeznek. Bemutatják a fennmaradt személyi tárgyait és könyveit, amelyeket számos jeles népi író, így többek között Veres Péter is dedikált.
     Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának eseményeihez kapcsolódó dokumentumfilmet a kapuvári önkormányzat pályázat útján elnyert támogatásából készítették el. Díszbemutatója november 3-án lesz a kapuvári Petőfi filmszínházban. A tervek szerint az MTV egyes csatornáján is műsorra tűzik majd.
     (MTI-Panoráma - Kuntz Zoltán)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának