Hírek (2006)
November 6., hétfő


Lemezkiadás - A forradalom hangja

     Budapest, 2006. november 6., hétfő (MTI) - A forradalom főbb mozzanatait mutatja be a Csicsery Rónay István által szerkesztett és kiadott, A magyar forradalom hangja című CD, amely részleteket közöl a magyar rádióállomások 1956. október 23. és november 7-i adásaiból.

     Csicsery-Rónay István 1945 januárjától a Független Kisgazdapárt külügyi osztályának a vezetője volt. 1947-ben azonban az úgynevezett "köztársaság-ellenes összeesküvés" koncepciós perének egyik vádlottjaként letartóztatták. Nyolchónapos börtönbüntetése után szabadulva, több társával együtt nyugatra szökött, és Washingtonban telepedett le.
     Az Ed Murrow, tévés hírszerkesztő segítségével megszerzett rádiófelvételekből válogatott anyagot Amerikában 1961-ben jelentette meg. Csicsery-Rónay szerint sokan félremagyarázták a forradalmat, a lemez azonban bemutatta a valóságot. "Egyet sajnáltam, hogy én nem voltam ott" - tette hozzá.
     Magyarországon Csicsery-Rónay saját kiadója, az Occidental Press gondozásában, a forradalom 50. évfordulója alkalmából jelent meg a lemez, amely valóságos helyszíni közvetítést ad az 50 évvel ezelőtti eseményekről.
     A CD Bartók Divertimentójának részletével kezdődik, amit a Magyar Rádió 1956. október 23-i budapesti eseményekről szóló híradása követ. Ebben elhangzik: "Orvosok, műszaki egyetemisták, bölcsészek, jogászok, közgazdászok és a többi karok diákjai vonultak fel, élükön professzoraikkal(…)először csak ezrek voltak, de hozzájuk csatlakoztak ifjúmunkások, járókelők, katonák, öregek, középiskolások, kalauzok, tízezrekké nőtt a hatalmas emberfolyam, jelszavaktól zengtek az utcák: Bem apó és Kossuth népe, menjünk együtt kéz a kézben."
     Fél órával később a Petőfi és Kossuth Rádió, Budapest már nem sugárzott ilyen lelkes hangulatot: Gerő Ernő, a Magyar Dolgozók Pártja központi vezetőség első titkára beszélt. Elmondta: "…a Szovjetúnió nem csak országunkat szabadította fel a Horthy fasizmus és a német imperializmus igája alól, hanem még akkor, amikor a háború végén országunk, amióta a földön hevert, mellénk állott, a teljes egyenjogúság alapján kötött velünk szerződéseket, azóta is ezt a politikát követte és követi."Közben a rádió épülete előtt eldördültek az első lövések.
     A CD-n hallható még Nagy Imre, amint bejelenti a szovjet csapatok kivonását, az 1945-ös demokratikus rendszerhez való visszatérést, majd Magyarország semlegességét, valamint Kádár János, aki mindenben támogatja a forradalmi kormányt. A lemezen többi között a Magyar Rádió, a budapesti rádió, a borsod-megyei Munkástanács rádió, a Szabad Kossuth Rádió, a Rákóczi Adó Magyarország híradásainak válogatása hallható.
     A CD mellékletben rövid összefoglaló szól a forradalmi eseményekről, valamint olvashatók a magyar diákok 1956. október 22-i kiáltványának főbb pontjai és Kádár János november 1-i Népszabadságban megjelent beszédének rövidített változata is.
     Csicsery-Rónay István washingtoni letelepedése után a Szabad Európa Bizottság tájékoztatási osztályán dolgozott, és egyik alapítója lett a Parasztszövetségnek. 1951 és 1964 között szerkesztette a Hírünk a Világban című folyóiratot. Legnagyobb és legjelentősebb vállalkozása az Occidental Press könyvkiadó megalakítása volt 1953-ban. A rendszerváltás után költözött Budapestre, idén megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának