Hírek (2006)
November 11., szombat


Munkástanácsok 1956-ban és ma

     Budapest, 2006. november 11., szombat (MTI) - Munkástanácsok 1956-ban és ma címmel megemlékezést tartott a Munkástanácsok Országos Szövetsége szombaton Budapesten. Az esemény díszvendége Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke volt.

     Hirtling István színművész a rendezvény kezdetén felolvasta a Munkástanácsok Országos Szövetségének ünnepi levelét, melynek üzenete szerint a mai munkásoknak követnie kell 1956 eszmeiségét, a jövőt a jó irányba kell keresni, hogy a reformok által okozott megszorítások, "társadalmi szenvedések ne legyenek hiábavalóak", hogy az uniós pénzek valóban a haza és a dolgozó ember javát szolgálhassák, hogy európai, normális, takarékos, valamint gyarapodó ország legyen Magyarország.
     Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke beszédében "gyönyörű csodának" nevezte az 50 évvel ezelőtti eseményeket, mivel a világon a legkisebb, a legjobban megnyomorított nép "álljt" parancsolt a kommunizmus terjedésének.
     Mint mondta: a forradalom napjai egységes akaratba tömörítették az egész magyar népet és azt a "lenézett munkást", akit a világ addig semmirevalónak tartott.
     Úgy véli, a magyar munkás akkor olyan nemzeti tudatról tett tanúságot, amely példa lesz addig, "amíg ember él a földön".
     Úgy látja, a magyarok élete ma ugyanúgy megvan nyomorítva, mintha egy háborút vesztett volna el az ország, holott a rendszerváltáskor azt a reményt adták a hatalomban levők, hogy egy emberibb világ fog elkövetkezni. Szerinte "a rendszerváltás is ugyanolyan hazugság volt, mint a szocializmus".
     Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a megemlékezésen kijelentette: "követni kell az 1956-os munkástanácsok szellemét, vállalni kell azt az örökséget, amit 1956 munkástanácsai hagytak ránk". Kiemelte, hogy a nemzeti függetlenség kivívása és az ország jövőjének alakítása a munkásság felelőssége. Az ünnepség zárásaként Palkovics Imre gyémánt fokozatú tagkönyvet nyújtott át Rácz Sándornak "keménységéért, rendíthetetlen kiállásáért ,56 szellemisége és munkásai mellett".
     Arany fokozatú tagkönyvet kapott "56-ban mutatott hősies magatartásáért" a többi között Adamecz Béla, Beog György, D. Szücs László, Felcser László, Földvári Rudolf, Gerencsér Miklós, Gömöri József, Nagy János, Rosta Sándor, Vitéz Sándor János, Tellér Endre, Turbók Gyula, valamint Ursprung János.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának