Hírek (1956)
Október 20., szombat

Élénk vita, sok hasznos javaslat a textilmunkások kongresszusán

A Textil- és Ruházati Ipari Dolgozók Szakszervezetének XIX. kongresszusán, pénteken megjelent Marosán György elvtárs, a Minisztertanács elnökhelyettese, a Politikai Bizottság tagja is. Ezen a napon három fontos kérdés köré csoportosult a vita. Egyhangúlag kérték a szombat éjszakai műszak megszüntetését, a munkaintenzitás csökkentését és a kedvezményes textilvásárlás visszaállítását. A beszámolóban a szakszervezet elnöke kijelentette, hogy ezeket a jogos követeléseket a szakszervezet is támogatja és erről beszélt hozzászólásában Nagy Józsefné, könnyűipari miniszter is.

A dolgozók legégetőbb kérdéseivel foglalkozott a vasutas szakszervezet IV. kongresszusa

Három napig ülésezett a Vasutas Dolgozók Szakszervezetének IV. kongresszusa, amely szombaton fejezte be tanácskozását. (…) Sokan bírálták a szakszervezet központi vezetőségét és elnökségét. Nem jól bánnak a szakszervezeti dolgozókkal. A szakszervezet vezetősége keveset fordul meg a dolgozók között.

Kitüntették a műszaki zárak eltávolításában legjobban dolgozó katonákat

Szombaton a Néphadsereg Központi Tiszti Házában bensőséges hangulatú ünnepségen adták át a műszaki zárak eltávolításának munkájában legjobban dolgozó katonáknak az Elnöki Tanács, a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter kitüntetéseit és jutalmait.

A Galilei bemutatója a Katona József Színházban

Szombaton este a Katona József Színház bemutatta Németh László: Galilei című darabját.

Közlemény a LEMP központi bizottsága politikai bizottságának és az SZKP központi bizottsága küldöttségének varsói tárgyalásairól (PAP)

Október 19-én Varsóba érkezett a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának küldöttsége, hogy a Lengyel Egyesült Munkáspárt központi bizottsága politikai bizottságával megvitassa a két pártot érdeklő időszerű kérdéseket. (…) A tárgyalásokon részt vett Wladyslaw Gomulka is.

Október 29-én Genfben folytatják a szuezi tárgyalásokat (MTI/AFP)

Illetékes egyiptomi forrásból közölték, hogy Egyiptom kezdeményezésére október 29-én Genfben külügyminiszteri síkon folytatják a tárgyalásokat a szuezi ügyről.
A francia fővárosban még nem erősítették meg a fenti hírt.


A bulgáriai Sztálin város nevét visszaváltoztatják Várnára (BTA)

A Sztálin városi népi tanács végrehajtó bizottságának határozata alapján a bolgár nemzetgyűlés elnökség elhatározta, hogy Sztálin város nevét változtassák vissza Várnára.

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának