Hírek (2006)
Október 21., szombat


Október 23. - Megemlékezések az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója alkalmából szombaton

     Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Több vidéki városban és Budapesten már szombaton megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc félévszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. Levélben emlékezett meg a forradalomról a Francia Köztársaság elnöke és Kanada miniszterelnöke.

     Nagy Imre tatabányai mellszobrát a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin, valamint Bencsik János polgármester leplezte le.
     Bencsik János kiemelte, Nagy Imrében az embert kell meglátni, aki cselekszik és hibázik, képes észrevenni és kijavítani a hibákat.
     "Nagy Imrének holtában is helye van közöttünk, helye van a forradalomért való helytállásáért, hazaszeretetéért, azért az egyedülálló emberi példáért, melyet áldozatával nekünk, az utókornak mutat" - mondta a szobor leleplezése után Jánosi Katalin.
     A kommunizmus áldozatai és az 1956-os hősök tiszteletére készült emlékművet avattak a Pest megyei Csömörön, az ünnepségen több ezren vettek részt.      
     Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt az avatás alkalmából egyebek között arról beszélt: mindenkit figyelmeztetni kell, "nehogy a hazugság szennyes áradata elnyelje emlékeinket, az áldozatokat".
     Barcson a 94 éves Király Béla, az '56-os Nemzetőrség főparancsnoka egészségi okokból lemondta szónoki felkérését, helyette Bagi Gáborné történelemtanár, a város díszpolgára mondott beszédet. Mint fogalmazott: "a diktatúra népe ,56-októberére öntudatra ébredt, és nem tudta elviselni többé a zsarnokságot, végtelen nagy szabadságvágy járta át, és ez a vágy csodákra volt képes".
     Hévízen Sinkovits Gyula, az ,56-os Szövetség országos elnöke arról beszélt, minden nemzedék feladata, hogy 1956 valóságos történetét, a magyar történelem e dicsőséges időszakát megismerje.
     Az 1956-os forradalomról tartott megemlékezést és ünnepi istentiszteletet a Magyarországi Evangélikus Egyház Budapesten, a Fasori Evangélikus Templomban.
     "Kinyilatkoztattuk, hogy népünk szabadságharcával azonosítjuk magunkat" - idézte Ordas Lajos püspök 1956. november 2-án elhangzott szavait az evangélikus egyház megemlékezésén Ittzés János elnök-püspök.
     Bús Balázs fideszes politikus, Budapest III. kerületének polgármestere szerint 1956-ban a nemzeti összefogás kivételes pillanata volt, amely a nemzet jobbik énjét mutatta meg: együttérzésből született a lengyel néppel és nemzeti forradalom lett.
     Az 56-os hősök áldozata nem volt hiábavaló: ők teremtették meg az alapjait annak, hogy most demokráciában, Európa szabad állampolgáraiként dolgozhatunk a családok jövőjéért - mondta az óbudai polgármester a Szent Péter Pál templom mellett, a III. kerület megemlékezésén.
     A fővárosban kétezer méter hosszú nemzetiszínű szalaggal díszítették fel a budai rakpartot az Erzsébet és a Margit híd között. A különleges szabadtéri installáció lényegében háromszáz egyedi képzőművészeti alkotás, amelyeket a forradalom ihletett.
     Nyitott Múzeum ,56 címmel a Kisfaludy utcában, a Corvin Mozi mögött szabadtéri kiállítás nyílt, amelyen korabeli harci járműveket és gépjárműveket lehet megtekinteni, üzlet- és lakásmúzeum várja a látogatókat, valamint interaktív filmvetítések és zenei programok közül válogathatnak az érdeklődők hétfőig.
     A Városháza parkban szintén korabeli harci járművek és gépjárművek, valamint fotók tekinthetők meg. A forradalom fő helyszínein, a Corvin közben, a Széna téren, a Műegyetem rakparton, a Városháza parkban több napon keresztül úgynevezett emlékpontok és információs sátrak várják a látogatókat.
     Jacques Chirac francia köztársasági elnök az 1956-os magyar szabadságharc 50. évfordulója alkalmából írt üzenete szerint "mindannyian emlékezetünkben őrizzük a magyar népnek a szabadságáért, de egyben a mi szabadságunkért is hozott áldozatát".
     A szabadság nevében Franciaország köszönetet mond Önöknek - áll a Francia Nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott üzenetben.
     A remény sosem hal meg, ha a szabadság szenvedélye fűti; azé a szabadságé, amely a Francia Köztársaság jelmondatának első helyén szerepel, és amelyről tudom, hogy oly drága a magyar nemzet szívének - zárja sorait az államfő.
     Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke nyilatkozatban emlékezett meg az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról - közölte Kanada Nagykövetsége az MTI-vel.
     "A reményeket eltiporhatták 1956-ban, de az előkészítette a szabadság végleges elnyerését három és fél évtizeddel később" - írta a kanadai kormányfő.
     Az MSZP pénteken este Kaposváron, Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosában emlékezett meg az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról és tisztelgett a néhai miniszterelnök emléke előtt.
     Nagy Imre szobránál Hiller István, az MSZP elnöke arról szólt, hogy október 23-át "bátor fiatalok forradalmának" tekinti.     "Október 23-a nekem ünnep, Nagy Imre ünnepe és Köztársaság kikiáltásának napja" - fogalmazott az MSZP elnöke.
     Kolber István, az MSZP Somogy megyei elnöke beszédében kiemelte: 1956 évfordulóján "hitet teszünk a függetlenség, a szabadság és a demokrácia eszméje mellett".
     Szavai szerint Nagy Imre azért válhatott a magyarság szabadságvágyának szimbólumává, mert "volt bátorsága szembeszállni az elnyomókkal, (...) volt bátorsága szembefordulni korábbi önmagával, és volt bátorsága az igazáért a halállal is szembenézni".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának